Przepis na jabłecznik - przygotuj go w domu tak jak chcesz!
Jabłecznik to jedno z najpopularniejszych ciast obecnych w polskiej kuchni. Ze smakiem jemy je nie tylko podczas różnego rodzaju przyjęć i spotkań, ale i całkowicie bez okazji - jako słodką przekąskę między konkretnymi posiłkami. Choć to jedna ze specjalności cukierni, to nie musimy kupować go gotowego - przedstawiamy przepis na jabłecznik, który bez problemu zrealizujemy w naszej kuchni!
Jabłecznik, szarlotka... Jak zwał tak zwał
W krajach anglosaskich słodkie ciasto z jabłkiem nazywane jest apple pie, z kolei do polskiej kuchni trafiło ono za zasługą francuskiego mistrza kuchni Marie-Antoine'a Carême'a, którego przepis zdobył popularność na dworze rosyjskiego cara Aleksandra I. Główną nazwę dla kruchego ciastka z jabłkami, czyli szarlotkę, zaczerpnięto od imienia księżnej Charlotty, szwagierki cara Aleksandra.
Przez lata to właśnie szarlotka jest pierwszym skojarzeniem, gdy wspomni się słodkim owocowym cieście ze skarbem polskich sadów, jednak niekoniecznie jest to jedyne określenie. Wielu preferuje alternatywne, czyli jabłecznik, choć oznacza ono praktycznie to samo ciasto. To właśnie ten wariant będziemy stosować dzisiaj w naszym wpisie, bo przepis na jabłecznik to równie dobrze przepis na szarlotkę...
Przepis jabłecznik krok po kroku
Spośród najpopularniejszych odmian jabłecznika, my dzisiaj pochylamy się nad tym bardziej kruchym i objętościowo pokaźniejszym - czyli wzbogaconym na wierzchu o smaczną, puszystą kruszonkę. Spójrzmy zatem co jest potrzebne do upieczenia pysznego jabłecznika.
Potrzebne składniki.
- Jabłka - 2 kilogramy.
- Cukier - 4 łyżeczki.
- Cukier wanilinowy - 1 torebka.
- Cynamon - 1 łyżeczka.
- Mąka - 480 g.
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki.
- Jaja - 2 sztuki.
- Masło - 1 kostka.
Przepis na jabłecznik krok po kroku.
- Przygotuj dużą deskę do krojenia lub stolnicę i wysyp na nią mąkę.
- Dodaj do niej cukier i proszek do pieczenia, a następnie dosyp cukru wanilinowego.
- Potnij na kawałki kostkę masła oraz rozbij dwa jajka, dodając wszystko do masy mącznej.
- Ugniatamy pozyskaną masę na ciasto, a następnie około 75% pozyskanego ciasta rozwałkowujemy i układamy na wyłożonej papierem i posypanej mąką blasze do pieczenia.
- Piecz ciasto przez około 18 minut w piekarniku ustawiając temperaturę 180*C.
- Obierz jabłka i użyj drylownika, aby usunąć nadmiar nasion, a następnie zmiksuj je na masę.
- Na wyjęte z piekarnika ciasto nałóż masę jabłeczną, a następnie posyp ją cukrem i cynamonem wedle uznania.
- Pozostałą ilość surowego ciasta zetrzyj na tarce, ułóż na blasze do pieczenia i piecz przez pół godziny w temperaturze 180*C.
- Wyjmij kruszonkę, wysyp na resztę jabłecznika i posyp cukrem pudrem.
- Smacznego!
Sprawdź drylownik do jabłek DR OETKER w naszym sklepie!
Co jeszcze przyda się podczas przygotowywania jabłecznika?
Podczas przygotowywania jabłecznika w domowym zaciszu warto pamiętać o wyposażeniu się w odpowiednie narzędzia, które ułatwią nam wszystkie niezbędne czynności. Podczas przyrządzania ciasta, którego kluczowym składnikiem są jabłka, bardzo pomocny okaże się drylownik do jabłek DR OETKER. Ten poręczny przedmiot ułatwi nam przygotowanie owoców do wypieku w okamgnieniu!
Drylownik usuwa gniazdo nasienne z jabłek, a dzięki wykorzystaniu niezwykle trwałej i solidnej stali INOX łatwe będzie go utrzymanie we wzorowej czystości jak najdłużej. Z powodzeniem możemy go czyścić nie tylko ręcznie w zlewozmywaki, ale i bez kłopotu umyjemy go w zmywarce. Długość 22 centymetrów zapewnia wzorową ergonomię.
Zostaw komentarz
Zaloguj się aby dodać komentarz