Przepis na pstrąga z grilla
Pstrąg z grilla to pyszna, ale rzadko przygotowywana potrawa. Zazwyczaj decydujemy się na smażoną rybę, ale to błąd. Grillowana będzie o wiele zdrowsza i smaczniejsza. Zapraszamy do skorzystania z naszego przepisu na pstrąga z grilla.
Składniki na pstrąga z grilla:
- 2 patroszone pstrągi
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 łyżeczkę posiekanego koperku
- sok z 1/2 cytryny
- 30 g masła
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie pstrąga z grilla:
Pstrągi należy wypatroszyć, umyć, odłożyć do obcieknięcia na kilka minut i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Każdą z ryb delikatnie nacinamy w trzech miejscach skóry, skrapiamy sokiem z cytryny oraz nacieramy solą i pieprzem zarówno z zewnątrz, jak i w środku.
W miseczce mieszamy masło z wyciśniętymi ząbkami czosnku, posiekanym rozmarynem i koperkiem. Z masła formujemy dwa długie wałeczki i wkładamy je do środka ryby. Następnie spinamy brzegi pstrąga wykałaczkami, zawijamy rybę w folię i chowamy do lodówki na minimum pół godziny.
Tak przygotowany pstrąg może marynować się nawet dwa dni.
Przed smażeniem ryby smarujemy pędzelkiem umoczonym w oliwie z oliwek.
Mocno nagrzewamy patelnię grillową, zmniejszamy ogień i układamy na niej pstrągi. Smażymy je po 4-5 minut z każdej strony.
Ryby podajemy gorące z ćwiartkami cytryny, upieczonymi ziemniakami i kawałkami sałaty. Pstrąg wspaniale komponuje się z białym winem np. sauvignon blanc.
*Przepis opracowany na podstawie formuły udostępnionej na blogu kuchennybalagan.blogspot.com
Produkt powiązany z wpisem "Przepis na pstrąga z grilla"
-
Grill bezdymny z powłoką miedzianą Smokefree Copper Grill
Stara cena:359,90 zł Cena:299,90 zł Obniżka:17% Zapisz:-60,00 złProdukt jest już niedostępny zapraszamy do kategorii Kuchnia Domowy, mały...
Powiązane wpisy
-
Kuchenka indukcyjna czy gazowa? Porównujemy
Opublikowano: Kuchnia14-02-2019Wszystko o zaletach i wadach kuchenek indukcyjnych i gazowych. -
Nowoczesne rozwiązania do Twojej kuchni . Poznaj niezawodne naczynia kuchenne i sprzęt AGD!
13-02-2020Pojawiasz się w kuchni wyłącznie po to, by zjeść szybki posiłek? Zadbaj o profesjonalne i kompleksowe wyposażenie... -
Dania z jednej patelni? Poznaj 3 pomysły na soczystego filet z kurczaka!
Opublikowano: Kuchnia23-05-2020Unikasz gotowania obiadów, dlatego, że nie lubisz piętrzących się naczyń w zlewie? Może brakuje Ci pomysłów albo nie... -
Jak zacząć zdrowo jeść i wzmocnić odporność? Szybki przepis na rybę z warzywami na parze!
30-09-2020Zbliżająca się jesień to wyraźny sygnał, że masz coraz mniej czasu na skuteczne wzmocnienie odporności. -
Przepis na pieczonego bakłażana
12-02-2019Bakłażan to warzywo bogate w składniki odżywcze, a pieczony smakuje przepysznie.
Zostaw komentarz
Zaloguj się aby dodać komentarz