Przepis na Quiche Lorraine
Quiche to wypiek w formie placka, który składa się z kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia, które zalane jest masą jajeczno-śmietanową. Nasz przepis na Quiche z boczkiem i karczochami podbije serca każdego miłośnika kuchni.
Przepis na 6-8 porcji Quiche Lorraine zawiera:
Kruche ciasto: 250 g mąki (pszennej tortowej) 1 łyżeczkę soli morskiej 150 g zimnego masła 1 jajko 1 łyżkę zimnego mleka |
Nadzienie: 250 g chudego boczku wędzonego 1 łyżeczkę syropu klonowego lub miodu 250 g karczochów w oleju 100 g sera gruyère (lub innego "żółtego" w kawałku) |
Masa jajeczna: 200 g śmietanki 30% 100 g serka mascarpone 50 ml mleka 2 jajka 3 żółtka szczyptę soli szczyptę gałki muszkatołowej |
Przygotowujemy również:
✔️ folię aluminiową
✔️ stolnicę i wałek
✔️ obciążenie (np. suchą fasolę)
✔️ formę na tartę o średnicy 28 cm.
Uwaga: jeśli mamy mniejszą formę np. 23 cm średnicy, wówczas nie wykorzystamy całego ciasta kruchego tylko około 2/3 ilości. Składniki na nadzienie i masę jajeczną należy zmniejszyć również o około 1/3.
Przygotowanie Quiche Lorreine
Kruche ciasto:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, posiekane masło oraz jajko.
Rozcieramy palcami masło z jajkiem, następnie stopniowo dodajemy mąkę, wciąż rozcierając w palcach składniki, aż powstanie drobna kruszonka.
Dodajemy mleko i szybko zagniatamy gładkie ciasto łącząc składniki w kulkę. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 20 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na placek nieco większy niż średnica formy. Podczas rozwałkowywania często przesuwamy i przewracamy ciasto, wówczas nie będzie się kleiło i przywierało do stolnicy i wałka.
Ciasto przenosimy do formy i wyklejamy nim dno oraz boki. Wstawiamy do lodówki na 20 minut.
Spód tarty dziurkujemy widelcem, dno i boki okrywamy folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu). Na dno wysypujemy suchą fasolę.
Wstawiamy do urządzenia i pieczemy przez 15 minut. Usuwamy folię i obciążenie i pieczemy dalej przez około 13 minut na złoty kolor.
Wyjmujemy ciasto, nie wyłączając piekarnika. W czasie gdy piecze się spód, możemy przygotować nadzienie.
Nadzienie:
Boczek kroimy w kosteczkę, wykładamy na patelnię i na umiarkowanym ogniu smażymy przez około 10 minut, aż się lekko zrumieni i wytopi. Pod koniec dodajemy syrop klonowy.
Wyjmujemy karczochy z zalewy i ścieramy na tarce ser.
Masa jajeczna:
Miksujemy w misce jajka z żółtkami (nie ubijamy!), następnie dodajemy śmietankę, mascarpone i mleko, doprawiamy solą, gałką muszkatołową, ponownie miksujemy na jednolitą masę.
Boczek i karczochy układamy na cieście, zalewamy masą jajeczną, posypujemy tartym serem i ostrożnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 25-30 minut, do czasu aż masa będzie ścięta.
Potrawę podajemy z sałatką z rukoli albo roszponki z pomidorkami koktajlowymi lub posiekanymi suszonymi pomidorami i winegretem miodowym.
*Przepis opracowaliśmy na podstawie formuły udostępnionej na stronie kwestiasmaku.com
Zostaw komentarz
Zaloguj się aby dodać komentarz