Przepisy do gotowania na parze
Potrawy ugotowane na parze należą do najzdrowszych i najsmaczniejszych. Co ważne, ich przygotowanie jest dość łatwe. Poniżej znajdziesz kilka ciekawych przepisów.
Ryba z papryką
Przygotuj następujące składniki:
– cztery filety z białej ryby
– cukinia (dwie)
– por
– ocet balsamiczny (jedna łyżka)
– czosnek (2 ząbki)
– czerwona papryka (dwie sztuki)
– oliwa z oliwek (2 łyżki)
– liście tymianku
Najpierw rozgrzej olej na patelni o większej powierzchni. Następnie dodaj por, cukinię, paprykę oraz czosnek.
Całość smaż przez mniej więcej pięć minut na niewielkiej ilości tłuszczu. Gdy warzywa zmiękną, wrzuć liście tymianku i smaż przez około dziesięć minut (po upływie pięciu minut dodaj ocet balsamiczny).
Przypraw wedle uznania filety z białej ryby. Nasmaruj je oliwą i w naczyniu do gotowania na parze gotuj je przez ok. pięć minut.
Danie najlepiej podawać z majonezem czosnkowym, zieloną pietruszką oraz warzywami.
Makaron z brokułami
Przygotuj następujące składniki:
- cztery liście laurowe
- oliwa z oliwek (dwie łyżki)
- czosnek (jeden ząbek)
- makaron (200 g)
- bułka tarta (trzy łyżki)
- brokuł
- zielone oliwki bez pestek (18 sztuk)
- sól morska
- zmielone migdały (10 łyżek)
Makaron wrzuć do osolonej wody i gotuj przez mniej więcej dziesięć minut (aż makaron będzie al dente). Pokrój brokuła na różyczki i gotuj na parze (razem z listkami laurowymi) przez ok. sześć minut. Pokrój oliwki na małe plasterki i posiekaj czosnek. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i czosnek, a potem dorzuć oliwki oraz zmielone migdały. Podsmaż je, a na osobnej patelni podsmaż bułkę tartą. Teraz odcedź makaron i wymieszaj go ze zmielonymi migdałami, brokułami, bułką tartą i oliwkami.
Danie podawaj polane oliwą z oliwek (extra virgin) i przyprawione solą morską oraz zmielonym czarnym pieprzem. Możesz też posypać je startym parmezanem.
Idealne do kuchni - Zestaw Patelni Miedzianych Starlyf Copper Pan
Wieprzowina z tygrysią skórką
Przygotuj następujące składniki:
- schab (50 dag)
- czosnek(jeden ząbek)
- dwie łyżki cukru
- białe wino (50 ml)
- sos sojowy ciemny (50 ml)
- cebula dymka (pokrojona w słomkę, jedna łyżka)
- anyż (2 g)
- sól
- olej (0,5 l)
– 1/2 litra oleju
– sezam
Wrzuć schab do wrzącej wody i podgotuj. Następnie obtocz mięso w winie oraz sosie sojowym. Rozgrzej olej (w rondlu) i podsmaż na nim schab aż do uzyskana chrupkiej skóry.
Teraz zahartuj mięso w chłodnej wodzie i pokrój je na plasterki (o grubości 1 cm). Wymieszaj razem czosnek, cebulę, sos sojowy, cukier i anyż, a następnie wrzuć wszystko do miski wraz z plasterkami schabu i gotuj na parze przez ok. 60 minut. Kiedy mięso zmięknie, wyjmij je, połóż na talerzu i polej sosem.
Danie podawaj posypane prażonym sezamem.
Okoń w maśle orzechowym
Przygotuj następujące składniki:
- sok z jednej cytryny
- zmielone orzechy laskowe (3 łyżki)
- okoń (350 g)
- gałka muszkatołowa
- liście mrożonego szpinaku (200 g)
- pieprz
- sól
- olej (3 łyżki)
- masło (1 łyżka)
Po rozmrożeniu szpinaku pokrój liście na grube kawałki i włóż do naczynia do gotowania na parze. Następnie oczyść rybę, opłucz ją i osusz. Natrzyj ją pieprzem oraz solą, połóż na pokrojonych liściach szpinaku i gotuj na parze przez mniej więcej 10 minut. Kiedy ryba się gotuje, podgrzej masło i olej, a potem wrzuć mielone orzechy. Dodaj szczyptę gałki muszkatołowej, soli i pieprzu.
Danie podawaj na ciepłych talerzach. Przed podaniem polej rybę masłem orzechowym i przypraw sokiem z cytryny, pieprzu i soli.
Poznaj inne przepisy w sekcji przepisy kulinarne oraz idealne przybory do kuchni na naszej stronie www.
Zostaw komentarz
Zaloguj się aby dodać komentarz