- nowość
Ranking garnków - Top 7
Garnki to podstawowe naczynia kuchenne w każdym domu. Jakie są najlepsze? Ranking garnków Top 7, w naszym wydaniu.
Garnki to podstawowe naczynia kuchenne w każdym domu. Małe, średnie czy duże, stalowe czy ceramiczne, codziennie służą do gotowania potraw lub odgrzewania gotowego jedzenia. Na rynku jest tak wiele różnorodnych rodzajów, że czasem nie wiadomo jakie garnki wybrać.
Mają różne materiały wykonania, powłoki, rozmiary, kształty, wygląd, kolorystykę oraz zastosowanie. Jakie są najlepsze garnki? Oczywiście te wszystkie uwarunkowania wpływają na ich solidność, trwałość i przeznaczenie, ale również na cenę, co przekłada się na ranking garnków Top 7, w naszym wydaniu nie jest to kolejność, ale rodzaje z wadami i zaletami.
Rodzaje garnków
Rozróżnia się tradycyjne garnki przydatne na co dzień do niemal wszystkiego, rondle z rączką służą do sosów i zasmażek. Garnki do gotowania na parze mają zwykle durszlak czy sitko w których umieszcza się produkty, garnki do gotowania szparagów są wysokie i węższe, mają wyjmowane sitko, garnki do makaronu specjalne durszlaki.
Garnki do gotowania mleka mają zwykle płaszcz wodny.
Jakie garnki wybrać?
Garnki emaliowane
Nasz ranking garnków rozpoczynają garnki emaliowane raczej już wychodzą z użytku, ale wciąż bywają kupowane, są stosunkowo niedrogie, lekkie i praktyczne. To ponadczasowy design w nowoczesnym wydaniu o różnorodnych wzorach i kolorach.
Stalowa blacha pokryta jest emalią, która jest bezpieczna dla środowiska i zdrowia, nie uwalnia szkodliwych oparów nawet w wysokich temperaturach, co jest zalecane dla dzieci i alergików. Powłoka emaliowana jest antybakteryjna, a potrawy zachowują smak choć mogą przywierać do dna.
Emaliowane garnki nie utrzymują długo temperatury, są podatne na uszkodzenia, garnek z odpryskami nie nadaje się do użytku.
Garnki aluminiowe
Garnki aluminiowe, mają stosunkowo niską cenę, są lekkie i popularne. Szybko rozprowadzają temperaturę, świetnie przewodzą ciepło, ale szybko je tracą. Są odporne na uszkodzenia, ale nie na zarysowania. Nie nadają się do kwaśnych potraw, zdrowsze są modele z nieprzywierającym dnem z powłoką lub garnki anodowane.
Garnki ze stali nierdzewnej
Garnki ze stali nierdzewnej są droższe od aluminiowych, długo się nagrzewają, ale są odporne na wysokie temperatury i na uszkodzenia oraz zarysowania, ale i na kwasy z jedzenia. Łatwo się je czyści, dobrze przewodzą ciepło, są trwałe a jedzenie nie przywiera do powłoki. Dobra cyrkulacja termiczna wewnątrz wpływa na energooszczędność.
Najlepsze są garnki ze stali nierdzewnej z potrójnym dnem, dobrze utrzymują temperaturę i jedzenie się nie przypala. Alergicy powinni wybrać modele bez zawartości niklu.
Garnki miedziane
Garnki miedziane są dość ciężkie i drogie, jednak mają efektowny, designerski wygląd. Ciepło przewodzą bardzo dobrze i rozprowadzają równomiernie po całym garnku, możliwa jest kontrola temperatury w czasie gotowania. Są odporne na uszkodzenia i zarysowania. Środek pokryty jest zwykle powłoką nieprzywierającą, co ułatwia czyszczenie.
Garnki miedziane długo zachowują ciepło, a potrawy gotuje się szybko.
Garnki żeliwne
Następne w rankingu garnków są garnki żeliwne, w których można gotować bez tłuszczu zdrowe jedzenie. Są bardzo ciężkie i drogie, trzeba je konserwować od czasu do czasu olejem, a po umyciu dokładnie osuszyć.
Nie wydzielają szkodliwych oparów, bardzo dobrze przewodzą ciepło i nagrzewają się równomiernie choć wolniej, a dzięki grubemu dnu jedzenie jest dłużej ciepłe. Garnki żeliwne są solidne i wytrzymałe, odporne na wysoką temperaturę, uszkodzenia i zarysowania, nadają się na kuchenki i płyty oraz do piekarnika.
Nie powinno się w nich przechowywać kwaśnych dań.
Garnki ceramiczne
Garnki ceramiczne długo utrzymują ciepło, ale raczej nie nadają się na kuchenki indukcyjne. Są idealne dla alergików, ceramika nie reaguje z jedzeniem i nie wydziela szkodliwych oparów. Garnki ceramiczne nie są odporne na wysokie temperatury, a powłoka na zarysowania.
Można w nich gotować na małej ilości tłuszczu, zaletą jest wzornictwo i kolory, cena jest do tego adekwatnie przystępna.
Garnki szklane
Ranking garnków Top 7 zamykają nowoczesne garnki szklane, są dość ciężkie, ich cena jest stosunkowo wysoka i są podatne na uszkodzenia. Dobrze za to rozprowadzają ciepło, nadają się na każdą kuchenkę, do mikrofalówki i piekarnika. Są odporne na niskie i wysokie temperatury, ale przy za dużej jedzenie może przywierać, krótko utrzymują ciepło.
Są antybakteryjne oraz antyalergiczne, łatwo je czyścić. Nie wchodzą w reakcję z jedzeniem i nie pochłaniają zapachu, potrawy zachowują smak i aromat. Garnki ze szkła żaroodpornego mają tą zaletę, że widać jak gotują się potrawy i można w nich je serwować.



Pozostałe powłoki garnków Top 3
Jakie garnki wybrać? Garnki z powłoką teflonową są łatwe w czyszczeniu, szybko się nagrzewają, jedzenie nie przywiera i się nie przypala, można smażyć bez tłuszczu. Powłoka jest podatna na uszkodzenia, podrapana nie nadaje się do użytku, ważne żeby była wysokiej jakości i nie wydzielała szkodliwych związków.
Garnki z powłoką tytanową w których można piec są dość drogie i ciężkie, ale powłoka jest wytrzymała i nie wchodzi w reakcję z jedzeniem, które też nie przywiera więc nie potrzeba dużo tłuszczu. Nagrzewa się bardzo szybko i długo trzyma ciepło, łatwo ją czyścić, nie jest podatna na uszkodzenia, jest odporna na wysokie temperatury.
Garnki z powłoką marmurową są dość drogie i ciężkie, nie można ich myć w zmywarce. Są jednak wielofunkcyjne, odporne na korozję i wysoką temperaturę, długo przewodzą i trzymają ciepło, szybko się nagrzewają i są bezpieczne dla zdrowia. Powłoka jest nieprzywierająca, dość odporna na zarysowania, nie zmienia smaku jedzenia i można gotować bez tłuszczu.
Zaloguj się aby dodać komentarz