- -10zł
- -10,00 zł
- nowość
- wyprzedaż
Sałatki z buraka nie tylko na obiad
Znudziły Ci się tradycyjne buraczki z chrzanem? Nie wiesz, jak wykorzystać to cenne warzywo w kuchni? Czytaj dalej i sprawdź, jakie ma zalety i z czym warto go łączyć – nie tylko do obiadu! Niezbędne okażą się noże i szatkownica do warzyw – z takim duetem przyrządzisz doskonałe przekąski!
Warto sięgać po buraki!
Buraki zdecydowanie za rzadko goszczą na naszych stołach, a jeśli już – wyłącznie w tradycyjnym barszczu. Czas to zmienić, zapraszając je do... sałatek! Nie jesteś przekonany? Sprawdź, ile mają zalet!
Czerwone buraki to źródło zdrowia! Wśród najczęściej wymienianych korzyści, jakie niesie za sobą włączenie ich do codziennej diety, wymienia się ochronę wątroby, obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi, wsparcie koncentracji i poprawę ogólnej wytrzymałości organizmu. Osoby spożywające buraki regularnie są mniej podatne na wystąpienie udarów mózgu i zawału mięśnia sercowego, a także – na depresję i stany lękowe.
Cztery najlepsze sałatki z buraków – sprawdź, z czym łączyć to warzywo!
Buraki Cię przekonały? Poznaj dwa najlepsze przepisy na sałatki i przekonaj się, że buraki są odpowiednie zarówno do obiadu, jak i na kolację w gronie przyjaciół! Zanim jednak zaczniesz, odpowiednio się przygotuj. Niezbędne okażą się noże i szatkownica do warzyw.
1. Obiadowa sałatka z buraków
- Masz już dość tradycyjnych buraków z chrzanem? Czas na nową sałatkę do obiadu! Przygotuj kilogram buraków, szklankę gęstej, kwaśnej śmietany, cztery łyżki oleju, cztery jabłka, cebulę, sok z jednej cytryny i przyprawy – sól, pieprz i cukier. Jeśli lubisz pietruszkę, również możesz dodać ją do sałatki.
- Buraki należy umyć i obrać ze skórki, używając dedykowanego noża. Możesz użyć jednorazowych rękawiczek – wówczas będziesz miał pewność, że sok o intensywnym kolorze nie pobrudzi dłoni. Kiedy będą gotowe, pokrój je w mniejsze części i poszatkuj. Podobnie należy zrobić z jabłkami i cebulą. By praca przebiegła sprawnie, a warzywa były estetycznie pokrojone, warto sięgnąć po ręczną szatkownicę do warzyw z wymiennymi nakładkami.
- Buraki, jabłka cebulę łączymy w dużej misce, mieszając z olejem i sokiem z cytryny. Do całości należy wlać przygotowaną wcześniej śmietanę, doprawiając do smaku. Ta sałatka z buraków będzie idealna do mięs – zdecydowanie nie może jej zabraknąć podczas obiadu!
Sałatka z buraków na przyjęcie
Sałatka z buraków na przyjęcie albo kolację w gronie przyjaciół jest naprawdę prosta do przygotowania! Co więcej – jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut – pod warunkiem, że buraki przygotujesz odpowiednio wcześnie.
Cztery średniej wielkości buraki należy pokroić w plastry, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą i doprawić solą i pieprzem. Powinny piec się przez około 30 minut w 200 stopniach Celsjusza. Kiedy wyjmiesz je z piekarnika i pozostawisz do ostygnięcia, przygotuj pozostałą część sałatki – umyj i osusz rukolę, pokrój około 400g fety w drobną kostkę i wyciśnij sok z połowy cytryny. Buraki ułóż na rukoli, posyp fetą, skrop sokiem z cytryny i dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Całość będzie nie tylko efektowna, ale przede wszystkim – smaczna!
Po inne przepisy zapraszamy do naszego Bloga - Przepisy Kulinarne