Sprawdzone przepisy z dyni
Nie masz pomysłu na jesienny obiad czy deser? Przedstawiamy sprawdzone przepisy z dyni, która jest jednym z najpopularniejszych jesiennych warzyw.
Zupa z dyni
Składniki:
-
0,75 kg dyni
-
1 cebula
-
2 marchewki
-
pół łyżeczki kurkumy
-
0,5 cm korzenia świeżego imbiru
-
1/3 płaskiej łyżeczki nasion kolendry
-
1/3 płaskiej łyżeczki nasion kozieradki
-
5 łyżek oliwy z oliwek
-
sól morska
-
2-3 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki razem z łodygami
-
4-5 łyżek stołowych pełnoziarnistego ryżu pełnoziarnistego
Na początek rozgrzej garnek miedziany, a następnie wlej oliwę z oliwek i dodaj cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy cebula zrobi się już szklista, wrzuć starty imbir, dolej litr wody i dodaj sól.Po chwili dodaj posiekaną natkę pietruszki z łodygami, rozgniecioną w moździerzu kolendrę, kurkumę i kozieradkę.Teraz już tylko dorzuć wypłukany ryż, pokrojoną w grubą kostkę marchewkę i dynię.Zupę należy gotować do momentu, gdy warzywa będą odpowiednio miękkie.
Kasza jaglana z imbirem i jabłkiem
Składniki:
-
2 szklanki wody
-
2 łyżki wypłukanych rodzynek
-
1/2 szklanki kaszy jaglanej
-
cienki plasterek korzenia imbiru
-
1 słodkie jabłko
-
łyżeczka siemienia lnianego
-
szczypta kardamonu i cynamonu
Po uprażeniu kaszy w garnku należy przepłukać ją gorącą wodą, a następnie zalać wrzątkiem. W dalszej kolejności dodaj jabłko pokrojone w kostkę, siemię lniane, rodzynki, kardamon, imbir i cynamon. Do momentu wchłonięcia się wody należy gotować całość pod przykryciem, potem odstawić z ognia i na ok. 10-15 minut zostawić.
Dyniowe smoothie
Składniki:
Zblenduj – oprócz pieprzu – wszystkie składniki, a następnie dodaj szczyptę pieprzu do smaku.
Powidła z dyni
Składniki (na 4 średnie słoiki):
Pokrojoną dynię zalej szklanką zimnej wody, a następnie włóż do garnka. Duś ją tak długo, aż się rozgotuje, po czym przełóż na patelnię i dodaj resztę składników. Na małym ogniu smaż do uzyskania gęstej konsystencji. Powidła należy przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie owinąć folią spożywczą lub celofanem i pozostawić w chłodnym miejscu.
Babeczki dyniowe z białą czekoladą
Składniki:
Zmiksuj olej, jajka i cukier. Potem dodaj proszek do pieczenia, mąkę, sodę i przyprawy, a następnie ponownie zmiksuj.Dodaj dynię i wkrusz białą czekoladę.Teraz wyłóż formę papilotkami do muffinek i napełnij je ciastem. W piekarniku rozgrzanym do 180°C piecz muffinki ok. 20 minut.
Zostaw komentarz
Zaloguj się aby dodać komentarz