Święta tuż, tuż! Brakuje Ci czasu na gotowanie? Już teraz zaplanuj świąteczne menu!
Wigilia, jako święto ruchome naprawdę rzadko przypada na niedzielę. Na ogół uroczystą kolację jemy w dzień powszedni, a więc pracujący. Nie możesz pozwolić sobie na urlop, a jednocześnie chcesz zaskoczyć najbliższych wyśmienitymi daniami? Czytaj dalej i sprawdź, co zrobić na Wigilię – szybko i z pomysłem!
Tradycja dwunastu potraw
Chociaż tradycja wyraźnie mówi o dwunastu potrawach, które powinny znaleźć się na stole wigilijnym, nie oszukujmy się – pracując zawodowo, nie zdążysz przygotować wszystkich. Zatem – jak sprytnie połączyć tradycję, ulubione smaki i... brak czasu na gotowanie? My znaleźliśmy na to sposób! Koniecznie sprawdź, jakie naczynie okaże się niezbędne i w jaki sposób przygotujesz dwie potrawy na dosłownie jednym ogniu!
Najpopularniejsze potrawy wigilijne
Prawdą jest, że każdy lubi coś innego. Nie zapominaj jednak, że każdy lubi... pierogi! Zastanawiając się, co zrobić na Wigilię, koniecznie pamiętaj o tych tradycyjnych, nadziewanych kapustą i grzybami. Zdecydowanie nie powinno ich zabraknąć na Twoim stole. W planach masz także barszcz czerwony z uszkami? Wykorzystaj garnek z durszlakiem i ugotuj pierogi i uszka jednocześnie! W jaki sposób? Napełnij naczynie wodą, wkładając część przygotowywanych potraw na dno, a część – bezpośrednio na durszlak. Pierogi i uszka nie tylko się nie skleją podczas gotowania, ale także – bez trudu pozwolą się rozdzielić.
Te dania przygotujesz w jednym naczyniu!
Charakterystyczna dla Wigilii jest również zupa z suszonych grzybów. Korzystając z garnka z nieprzywierającą powłoką, przygotujesz ją bez nieprzyjemnych niespodzianek! Podobnie będzie z kompotem z suszu, a także – z rybą! Co zrobić na Wigilię właśnie z ryby? Najlepiej przygotować ją zależnie od preferencji domowników. Zdecydowałeś się na panierowane filety rybne? Wykorzystaj... garnek! Tak, ten sam, w którym gotowałeś zupę grzybową. Proponowane w ofercie TV Okazje naczynie jest naprawdę wielofunkcyjne – bez obaw możesz w nim smażyć, a także – przygotować kapustę z grochem!
Co na Wigilię, czyli co na deser?
Na szczęście Wigilia to nie tylko postne dania i aromat grzybów! Najbardziej rodzinny wieczór w roku kojarzy się także ze słodkimi, domowymi ciastami. Po skończonej kolacji na stół powinien trafić makowiec z lukrem i piernik upieczone w dobrych formach na ciasto. Zastanawiasz się, czy coś na słodko może pojawić się wśród głównych dań? Owszem, może! W niektórych częściach Polski przygotowuje się kluski z makiem. Zaoszczędź sobie zbędnego bałaganu i odcedź ugotowany makaron wygodnie, dzięki garnkowi z durszlakiem! Inną opcją słodkiego dania jest kutia, czyli ugotowane ziarno pszenicy, zmieszane z masą makową.
Zostaw komentarz
Zaloguj się aby dodać komentarz