Szakszuka - przepis na zdrowe śniadanie Wielkanocne
Podczas Świąt Wielkanocnych najważniejszym posiłkiem jest tradycyjne śniadanie Wielkanocne ze Święconką. To tradycja, ale nie zawsze trzeba się tylko do niej ograniczać. Można nieco urozmaicić śniadanie w Wielkanoc, przygotowując również mniej typowe dla tego dnia potrawy śniadaniowe.
Podczas Świąt Wielkanocnych najważniejszym posiłkiem jest tradycyjne śniadanie Wielkanocne ze Święconką. To tradycja, ale nie zawsze trzeba się tylko do niej ograniczać. Można nieco urozmaicić śniadanie w Wielkanoc, przygotowując również mniej typowe dla tego dnia potrawy śniadaniowe.
- 2 jajka
- pomidory z puszki lub świeże
- 1/2 cebuli i papryki czerwonej
- ząbek czosnku
- kmin rzymski, pieprz i sól
- można dodać kawałek ostrej
- papryczki
5min
10min
4min
1min

Urządzenie ma aż sześć przydatnych funkcji : podgrzewanie, smażenie, pieczenie, duszenie oraz grillowanie i rozmrażanie. Pierwsza z nich przyda się do podgrzania wcześniej przygotowanych potraw na ciepło. Kolejne trzy do przyrządzenia w krótkim czasie ciepłych dań na świeżo. Opiekacz dwustronny Express Cooker umożliwi usmażenie lub upieczenie mięs, ryb, owoców morza i warzyw. Można zrobić kanapki, tortille, makarony z sosem, rissotto, szaszłyki, gulasze i zapiekanki. Jak również omlety, naleśniki, krokiety i sadzone jajka, a nawet różne ciasta i desery.
Jest to idealna propozycja na śniadanie dla dwojga.
Śniadanie Wielkanocne nieustannie kojarzy nam się z jajkami. Poza gotowanymi jajkami pojawiają się jajka w innych odsłonach, jest biała kiełbasa na ciepło, mięsa na zimno, sos tatarski, różne sałatki, a czasem barszcz lub żurek. To wszystko tradycja, ale nie zawsze trzeba się tylko do niej ograniczać. Można nieco urozmaicić śniadanie w Wielkanoc, przygotowując również mniej typowe dla tego dnia potrawy śniadaniowe. Poniżej przedstawiamy niezwykle prosty przepis na zdrowe Wielkanocne Śniadanie.