Tradycyjne przekąski świąteczne z nutą nowoczesności
Najpopularniejsze potrawy świąteczne to te, które znikają ze stołu w pierwszej kolejności. Jeśli w Twoim domu każdy lubi jeść coś innego, a Ty później wyrzucasz część jedzenia, dobrze przygotuj się do świąt. By nie rozczarować się przy stole i oszczędzić sobie nerwów, zapytaj wcześniej, które sałatki świąteczne, ciasta i przekąski cieszą się największą sympatią domowników. Zaproponuj też coś zdrowego, niekoniecznie tradycyjnego.
Zdrowe chrupanie przekąsek
Święta to czas, w którym króluje ryba, pierogi i barszcz. Mało w tym wszystkich zdrowych warzyw i owoców, które zostają wyparte ze stołu. Aby ponownie wprowadzić je pomiędzy śledzia, a ciasto, potrzebujesz ciekawej formy podania. Warzywa świetnie przegryza się, jeśli są pokrojone z słupki i talarki, a na talerzu przebywają w towarzystwie smacznego sosu. Jeśli taka świąteczna przekąska znajdzie się na Twoim stole, są spore szanse, że zamiast po kolejny kawałek ciasta, każdy sięgnie po zdrową i chrupiącą marchewkę.
Tradycyjne przekąski świąteczne
W jedzeniu najważniejszy jest smak. Liczy się też forma podania. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich domowników, przygotuj tradycyjne przekąski świąteczne, ale podaj je w odświeżonej formie. Śledzia w śmietanie nałóż do kieliszków lub małych szklanek. Pierogi i uszka do barszczu nabij na patyczki szaszłykowe, a warzywa do sałatki poszatkuj w talarki i ułóż piętrowo, zamiast mieszać je ze sobą w misce.
Odświętne kanapki
Zaskocz swoich domowników odświętnymi kanapeczkami. Specjalnie pokrojony chleb, obłożony łososiem lub pastą, przyozdobiony warzywami, to doskonała przekąska świąteczna dla każdego. Najładniejsze dania wcale nie muszą być najbardziej wyszukane, o czym świadczy popularność mini kanapek. Te na jednego kęsa idealnie sprawdzą się też w sylwestrowy wieczór, gdy między kolejnymi piosenkami i tańczeniem na parkiecie nie masz za bardzo czasu na jedzenie.
Pierniki jako przekąski do podziwiania
Boże Narodzenie to taki czas, w którym pierniki traktowane są na równi ze śledziem. Już kilka tygodni przed świętami piecze się ciasto lub ciasteczka i pozwala im się poleżakować. Dopiero po pewnym czasie nabierają one swojej lekkości i wilgoci. Ciasteczka tradycyjnie trzeba ozdobić lukrem. Współcześnie dosypuje się na nich cukierki i kolorowe posypki. To smaczna przekąska świąteczna przygotowywana przez najmłodszych, i przez nich też najchętniej spożywana.
Po świąteczne przepisy zapraszamy do sekcji Przepisy Kulinarne
Oraz na naszego Facebooka i Instagrama
Zostaw komentarz
Zaloguj się aby dodać komentarz