Tradycyjne serowe Fondue
Tradycyjne serowe Fondue to sos z roztopionego sera i wytrawnego białego wina. Potrawa ta pochodzi ze Szwajcarii, gdzie w przeszłości była sposobem górali na przetworzenie zeschniętego sera. Warzywa, mięsa czy pieczywo smakują nieporównywalnie lepiej maczane w ciepłym fondue.
Tradycyjne serowe Fondue to sos z roztopionego sera i wytrawnego białego wina. Potrawa ta pochodzi ze Szwajcarii, gdzie w przeszłości była sposobem górali na przetworzenie zeschniętego sera. Warzywa, mięsa czy pieczywo smakują nieporównywalnie lepiej maczane w ciepłym fondue.
- ząbek czosnku
- od 300 do 400 ml wytrawnego białego wina
- 300 g tartego sera Gruyère
- 350 g tartego szwajcarskiego sera emmantalskiego
- pieprz mielony
- 4 płaskie łyżki stołowe mąki kukurydzianej
- trochę wiśniówki do smaku
- 1 okrągły chleb (do wydrążenia)
3min
5min
3min
7min
3min
10min
5min
