- -10zł
- -10,00 zł
- nowość
- wyprzedaż
Wszystko na temat grzybobrania i suszenia grzybów
Grzybobranie i suszenie grzybów
Połowa lata i jesień to czas, na który każdego roku z wytęsknieniem czekają miłośnicy zbierania grzybów. Pierwsze grzyby czasem pojawiają się już w czerwcu, jednak prawdziwe grzybobranie rozpoczyna się później, kiedy to w lasach rosną najbardziej popularne gatunki grzybów.
Oczywiście istotna jest pogoda, ponieważ wzrostowi grzybów sprzyjają ciepłe deszcze. Dla miłośników grzybobrania nie ma nic milszego jak widok dorodnego prawdziwka czy pięknego, czerwonego kapelusza kozaka. Podgrzybki są może mniej efektowne, jednak ich soczysty brąz i tak wygląda zachęcająco. Popularnych gatunków grzybów jest więcej, ale to te trzy cieszą się największym zainteresowaniem.
Grzybobranie 2021 – gdzie są grzyby
Najlepsze miejsca dla grzybiarzy zmieniają się każdego roku. Są tereny, które zawsze słyną z występowania grzybów, są i różne lokalne miejsca gdzie jednego roku jest wysyp, a innego brak. Najczęściej grzybiarze mają swoje, znane i ulubione miejsca na grzyby.
Gdzie wybrać się na grzybobranie 2021?
Trudno opisać gdzie jest najwięcej grzybów, miejsc w skali kraju jest tysiące. W internecie pojawia się dużo wpisów informujących gdzie rosną grzyby aktualnie, zawsze można sprawdzić informacje z najbliższej okolicy. Największe znaczenie ma pogoda, grzyby lubią gdy jest wilgotno i ciepło. Można je spotkać praktycznie wszędzie, w lasach liściastych i iglastych, ale też na łąkach czy w parkach. Poszczególne gatunki grzybów mają swoje preferencje, ich występowanie zależy od gatunku drzew, podłoża, typu gleby i rodzaju siedliska.
Potrawy i dania z grzybami
Tak jak występowanie w lesie, tak i używanie grzybów w kuchni różni się zależnie od gatunku. Są grzyby, które lepiej smakiem czy teksturą pasują do jakiegoś dania, są i grzyby pasujące do różnych potraw, także w połączeniu.
Co można zrobić z grzybów? Można je użyć na wiele sposobów, także kierując się własną wyobraźnią i kreatywnością. Najpopularniejsze potrawy z grzybów to z pewnością:
- zupa grzybowa
- sosy grzybowe
- bigos i kapusta z grzybami
- makaron z grzybami
- kaszotto i risotto z grzybami
- pierogi z grzybami
- grzyby jako dodatek do ryb i mięs
- smażone kapelusze
- grzyby marynowane
Sposoby na suszenie grzybów
Najbardziej aromatyczne są świeże grzyby, jednak występują sezonowo. Co więc zrobić, żeby cieszyć się ich smakiem cały rok? Odpowiedzią jest suszenie grzybów.
Jak suszyć grzyby?
Przed suszeniem trzeba je najpierw oczyścić i pokroić na kawałki. Optymalnym, ale dłuższym rozwiązaniem jest suszenie grzybów na dworze, nie każdy jednak ma do tego warunki, również pogoda ma tu znaczenie. Dlatego zawsze wygodnym rozwiązaniem jest suszenie grzybów w piekarniku.
Jak suszyć grzyby w piekarniku?
Można wykorzystać blachy do piekarnika lub zaopatrzyć się w siatki do suszenia grzybów i rozłożyć je na nich z odstępami. Należy nagrzać piekarnik najlepiej do temperatury 40-60C, włączyć termoobieg, wstawić grzyby i zostawić lekko uchylone drzwiczki. Suszenie grzybów w piekarniku trwa zwykle do kilku godzin.
Najwygodniejsza i najszybsza metoda suszenia to elektryczna suszarka do grzybów. pozwala na zachowanie ich aromatu, smaku i wartości odżywczych na długo. Jak suszyć grzyby w suszarce elektrycznej? Suszarki do grzybów zwykle składają się z kilku poziomów z sitami, powietrze z wentylatora u dołu przechodząc przez piętra osusza grzyby. Wystarczy rozłożyć je na sitach i włączyć nawiew.
Dobrze co jakiś czas przekładać sita i odwracać grzyby dla równomiernego ususzenia. Trwa ono również do kilku godzin, warto jednak zaznaczyć, że suszarka do grzybów zużywa zależnie od mocy i czasu użycia nawet do 7 razy mniej prądu niż piekarnik. To czy warto kupić suszarkę do grzybów zależy od tego, jak często chodzimy na grzybobranie. Jednorazowy koszt zakupu dla rasowych grzybiarzy może się szybko zwrócić.
Suszenie grzybów w suszarce
Dokładne wysuszenie produktów sprawia, że mogą być przechowywane przez długie miesiące. Zachowują też wyjątkowe walory smakowe i aromatyczne. Dlatego dobra i odpowiednia suszarka elektryczna przyda się w każdej kuchni, nie tylko dla grzybiarza. Pozwoli wykonać własne zapasy ulubionych smaków. Suszarka spożywcza ma tą zaletę, że jest wielofunkcyjna. Można w niej suszyć grzyby, warzywa, owoce i zioła. Warto jednak wybrać sprawdzone urządzenie dobrej jakości, o potrzebnej wielkości oraz mocy.
Suszarka do grzybów i owoców MSG-01 jest cicha i skuteczna, suszy w warunkach zbliżonych do naturalnych: słonecznych i wietrznych. Można ją bezpiecznie zostawić włączoną nawet na noc. Suszarka MSG-01 ma 5 sit z regulacją wysokości, średnicę 28 cm i moc 250 W.
Suszarka do grzybów i owoców MSG-06 ma 2-stopniową regulację nadmuchu i 6 przeźroczystych sit o średnicy 30 cm w odległości 2,5 cm. Konstrukcja jest składana, moc wynosi 400 W.
Suszarka do grzybów i owoców MSG-10 ma płynną regulację temperatury od 40 do 70C i 5 przeźroczystych sit o średnicy 32 cm w odległości 3 cm. Suszarka MSG-10 ma moc 350 W.
Grzybobranie to dla grzybiarzy przyjemność sama w sobie, ale smak grzybów i potrawy z ich użyciem też są ważne. Dzięki suszarce spożywczej, smakiem i aromatem grzybów można cieszyć się cały rok.