Wszystko o mrożeniu jedzenia
Mrożenie żywności ma całe mnóstwo zalet. To świetny sposób na niemarnowanie jedzenia, skutecznie opóźnia proces psucia się wielu produktów i – co bardzo ważne – nie pozbawia ich wartości odżywczych.
Jak mrozić chleb?
Jeżeli chcesz zamrozić chleb, musisz zadbać o to, by w żadnym wypadku nie dostało się do niego powietrze. Należy w tym celu odpowiednio je przygotować.
Najpierw wyjmij chleb z opakowania, pokrój go na kromki i zapakuj w dwie plastikowe torebki. Zwiąż je mocno, żeby odciąć dostęp powietrza do bochenka. Warto pamiętać, że im szybciej zdecydujesz się na zamrożenie pieczywa (powinno być świeże), tym lepsze będzie w smaku po odmrożeniu. Nie zaleca się trzymania chleba w zamrażalniku dłużej niż parę miesięcy, ponieważ może on ulec przemrożeniu. Lód będzie zbierał się na torebce, a na pieczywie zauważysz suche obszary. Przemrożone pieczywo smakuje nie najlepiej, więc lepiej do tego nie dopuścić.
Jak rozmrozić chleb?
Do rozmrażania chleba najlepiej nadaje się temperatura pokojowa, wówczas potrzebuje on około paru godzin.
Na czas rozmrażania dobrze jest owinąć chleb papierowym ręcznikiem, aby wchłonął nadmiar wilgoci. Jeśli zależy Ci na czasie, włożenie chleba do piekarnika przyspieszy proces rozmrażania. W żadnym wypadku nie używaj do tego kuchenki mikrofalowej, ponieważ chleb może zrobić się niedobry w smaku i gumowaty w konsystencji przez to, że nierówno się rozmrozi.
Jak należy mrozić owoce?
Jeśli chodzi o rozmrażanie owoców, liczy się kilka czynników.
Najważniejszą zasadą jest mrożenie wyłącznie nieuszkodzonych, dojrzałych owoców. Przed zamrożeniem należy je dokładnie umyć i wysuszyć. Dużą rolę odgrywa też czas – świeże owoce warto zamrozić jak najszybciej.
Optymalne jest mrożenie małych porcji owoców w temperaturze -18°C. Dzięki temu łatwiej będzie równomiernie je zamrozić i rozmrozić. W zamrażalniku powinny być trzymane maks. 12 miesięcy, ponieważ dłuższe mrożenie może spowodować, że stracą swój smak i wartości odżywcze. Dobrym pomysłem jest zblendowanie owoców przez procesem mrożenia, aby uzyskać mus. Przelej go do słoików, zakręć i włóż do zamrażalnika (jeśli chcesz, możesz dodać cukru).
Gdy zamierzasz zamrozić takie owoce, jak na przykład śliwki czy wiśnie, najpierw usuń z nich pestki.
W przypadku nektarynek oraz brzoskwiń warto ściągnąć z nich skórkę. Z kolei drobniejsze owoce, takie jak porzeczki, jagody czy maliny należy rozsypać na tacce i włożyć ją do zamrażalnika. Jeśli chcesz zamrozić gruszki i jabłka, najpierw je zblanszuj, a potem obierz, umyj i pokrój na kawałki. Następnie wrzuć na 60 sekund do wrzątku z sokiem z cytryny. Po wyjęciu umyj je w zimnej wodzie, osusz i włóż do zamrażalnika.
Jak mrozić pierogi?
Przy mrożeniu pierogów pamiętaj, że:
- gdy nie ugotujesz ich przed zamrożeniem, po rozmrożeniu będą twarde;
- gdy ugotujesz je przed zamrożeniem, po rozmrożeniu będą się rozlatywać.
Jaki więc jest skuteczny sposób na mrożenie pierogów? Na początek wrzuć je do posolonej, gotującej się wody z dodatkiem oleju. Wyjmij je po upływie 30 sekund. Następnie posmaruj olejem tackę (albo posyp ją mąką) i rozłóż na niej pierogi (nie mogą stykać się ze sobą). Po wystygnięciu umieść je na ok. 2 godziny w zamrażalniku. Ostatni krok to umieszczenie wstępnie zamrożonych pierogów w woreczkach (możesz też wykorzystać pojemniki do mrożenia) i włożenie ich do zamrażalnika.
Jak mrozić warzywa?
Warzywa, tak samo jak owoce, muszą być jak najświeższe w momencie włożenia ich do zamrażalnika. W przypadku niektórych gatunków warto je zblanszować (marchew, groszek, kukurydza, kalafior, fasola, buraki czy brukselka).
Ponadto są warzywa, których nie powinno się mrozić ze względu na wysoką zawartość w nich wody. Zalicza się do nich sałata, rzodkiewka oraz ogórek.
Zostaw komentarz
Zaloguj się aby dodać komentarz