Wytrawny przepis na pasztet wielkanocny
Czy wielkanocne wypieki można przygotować w formie Coox'a? Sprawdźmy przepis na pasztet wielkanocny!
Autor: TV Okazje
07.03.2022
Wytrawny przepis na pasztet wielkanocny
Czy wielkanocne wypieki można przygotować w formie Coox'a? Sprawdźmy przepis na pasztet wielkanocny!
TV Okazje
0.0
0
Wytrawny przepis na pasztet
Przepis z wykorzystaniem Forma Wunderform w rozmiarze L
PT3H1M
Składniki
- 25 dag wołowiny
- 25 dag wieprzowiny najlepiej podgardle i łopatka
- 50 dag cielęciny
- 25 dag wątróbki wieprzowej
- 10 dag słoniny
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- bułka kajzerka
- 2 jajka
- liść laurowy
- gałka muszkatołowa
- ziele angielskie kilka ziaren
- sól
- pieprz czarny
5min
4min
60min
30min
8min
4min
5min
60min
5min
Przygotowanie
Krok 1
5min min
Umyte mięsa kroimy na mniejsze kawałki, a słoninę w paski. Sprawdzi się Gerlach zestaw 5 noży w dębowym bloku.
https://cdn.tvokazje.pl/img/ybc_blog/post/pasztet.jpg
Krok 2
4min min
Kładziemy słoninę na spodzie garnka, potem wkładamy mięsa, wątróbkę, pokrojone warzywa, cebule i wyciśnięty czosnek. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz sól i pieprz do smaku. Tu przyda się drewniana solniczka i młynek do pieprzu Gerlach NATUR.
https://cdn.tvokazje.pl/img/ybc_blog/post/pasztet.jpg
Krok 3
60min min
Woda powinna jedynie zakrywać mięso. Całość dusić pod przykryciem około godzinę. Przyda tu się duży garnek Elo.
https://cdn.tvokazje.pl/img/ybc_blog/post/pasztet.jpg
Krok 4
30min min
Mięso wyjmować zależnie jak szybko zmięknie. Najdłużej gotuje się wołowina i cielęcina, najszybciej podgardle i wątróbka. Wątróbkę zamiast gotować można usmażyć na maśle.
https://cdn.tvokazje.pl/img/ybc_blog/post/pasztet.jpg
Krok 5
8min min
Kiedy mięso wystygnie, należy je zmielić 2 razy. Sprawdzi się tu maszynka do mielenia mięsa Scarlett.
https://cdn.tvokazje.pl/img/ybc_blog/post/pasztet.jpg
Krok 6
4min min
Do drugiego mielenia dodać namoczoną w wywarze z mięsa kajzerkę, można dodać trochę liścia laurowego.
https://cdn.tvokazje.pl/img/ybc_blog/post/pasztet.jpg
Krok 7
5min min
Do masy dodawać żółtka, do smaku sól pieprz i gałkę muszkatołową. Masę warto doprawić nieco mocniej, smak po upieczeniu jest łagodniejszy. Najlepiej wyrabiać ją ręcznie. Ubite na sztywną pianę białka dodawać do masy i delikatnie mieszać łyżką.
https://cdn.tvokazje.pl/img/ybc_blog/post/pasztet.jpg

Porady
Prostokątna, silikonowa forma do pieczenia to idealna propozycja na pasztet na Wielkanoc. Jest to tradycyjny Świąteczny przysmak, najlepszy jest zrobiony z kilku rodzajów mięs.
Przepis na domowy pasztet Świąteczny wymaga trochę pracy, ale efekty są tego warte.
Najważniejszym posiłkiem podczas Wielkanocy jest oczywiście śniadanie Wielkanocne, choć i obiad w Wielkanoc jest celebrowany. Oprócz tradycyjnych produktów przygotowywanych do koszyka ze Święconką, przyrządzane są także inne potrawy.
Keksówka, silikonowa forma COOX Wunderform może być myta w zmywarce, ale zwykle wystarczy bieżąca woda. Po wysuszeniu, można ją złożyć na płasko jak pudełko i schować w szufladzie.
Inne przepisy z wykorzystaniem Forma Wunderform w rozmiarze L TUTAJ
Zaloguj się aby dodać komentarz