Białe, żółte, różowe, pomarańczowe, różowe, czerwone, zielone czy fioletowe. Smoothie mogą mieć różny kolor, w zależności od użytych składników, którymi zwykle są owoce i warzywa. Do tego woda lub kruszony lód oraz blender i pyszny, zimny napój gotowy. Nasza propozycja to czerwone smoothie z arbuza. Arbuz sam w sobie ma dużo wody, więc smoothie będzie idealną, orzeźwiającą propozycją na upalne dni. Ten owoc dobrze wspiera nawadnianie organizmu, bo tej wody jest w nim ponad 90%. Dlatego jest popularny zwłaszcza w okresie letnim, a w tych miesiącach w Polsce przypada na niego sezon. Szybko gasi pragnienie, a do tego jest niskokaloryczny, ale słodki i soczysty. Ma nawet swoje święto, 3 sierpnia przypada Dzień Arbuza.
Arbuzy – pochodzenie i właściwości
Arbuz pochodzi z Afryki Południowej, gdzie wciąż spotyka się dziko rosnące okazy. Kilka tysięcy lat temu był znany w Afryce Północnej, Chinach oraz Indiach. W Europie dopiero około XI – XII wieku, choć podobno pojawiał się na stołach już w starożytnej Grecji. Obecnie arbuz zwyczajny jest uprawiany w wielu regionach i krajach, w których panuje ciepły klimat, ale też w naszej szerokości geograficznej, choć wymaga ciepłego i nasłonecznionego stanowiska. Inaczej nazywa się kawon i jest rośliną z rodziny dyniowatych spokrewnioną z dynią, melonem, ogórkiem oraz kabaczkiem. Często jest spożywany na świeżo jako przekąska, ale znajduje zastosowanie także jako składnik sałatek, deserów, soków, napojów czy koktajli, może być też składnikiem chłodników.
Choć niedużo, ale arbuzy zawierają cukry, mają więc dość wysoki indeks glikemiczny. Jednak poza tym wykazują liczne właściwości odżywcze oraz prozdrowotne. Zawierają dużo wody, ale są też źródłem witamin A, C i z grupy B oraz minerałów takich jak fosfor, magnez, miedź, żelazo i potas. Zawierają także białko, błonnik, kwas foliowy i cytruliny oraz karotenoidy, w tym likopen, który jest silnym przeciwutleniaczem. Warto dodać, że błonnik, białko i minerały znajdują się w pestkach niekiedy zaliczanych do superfoods, zawierają też nienasycone kwasy tłuszczowe. Uzyskuje się z nich olej stosowany w kuchni. Można je też jeść, choć zwykle są wyrzucane, ale nie zaleca się spożywania dużych ilości. W niektórych krajach prażone są przekąską tak jak pestki dyni. Arbuz wykazuje też właściwości tonizujące, ściągające oraz przeciwzmarszczkowe, więc wykorzystuje się go w kosmetyce w produktach do skóry i włosów.
Warzywne owoce
Z botanicznego punktu widzenia arbuz jest owocem. Rozwija się z kwiatu i zawiera nasiona. Podobnie jest w przypadku jego wspomnianych krewnych. To owoce, jednak w kuchni często są używane jako warzywa, co dotyczy zwłaszcza ogórka i cukinii. Arbuz oraz melon ze względu na smak słusznie kojarzone są z deserami i potrawami słodkimi. Jednak zastosowanie znajdują także w sałatkach oraz daniach wytrawnych, więc bywają postrzegane jako warzywo, bo klasyfikacja botaniczna nie zawsze pokrywa się z kulinarnym postrzeganiem roślin.
Owoce i warzywa, jeżeli chodzi o skórkę oraz miąższ, dość często mają podobną kolorystykę lub jest to zbliżona tonacja. Arbuz pod tym względem jest bardzo kontrastowy. Ma skórę w kolorze jasnej, intensywnej zieleni z ciemnozielonymi plamami. Wynika to z obecności chlorofilu, naturalnego barwnika. Pochłania światło widzialne i nadaje zieloną barwę skórce, a także liściom roślin. Miąższ z kolei jest intensywnie różowy lub czerwony, co jest skutkiem tego, że zawiera karotenoid likopen, który odpowiada właśnie za taki kolor, także innych warzyw i owoców. Jemu zresztą arbuz zawdzięcza też większość właściwości prozdrowotnych. Przy czym można dodać, że istnieje wiele odmian różniących się między innymi kolorem miąższu, który może być także biały, żółty i pomarańczowy.
Arbuzowe smoothie
Kategoria: Smoothie z arbuzaStopień trudności łatwy4
porcje10
minutSkładniki
400 g miąższu z arbuza
kilka dojrzałych malin
około 100 ml wody
kilka kostek lodu
łyżka soku z limonki
łyżka miodu (opcjonalnie 2 daktyle)
mała garść listków mięty + kilka do dekoracji
Przygotowanie
- Arbuza pokrój w mniejsze kawałki i usuń pestki.
- Do blendera włóż arbuza i maliny, dodaj miód, sok z limonki, miętę i kostki lodu.
- Zacznij miksować i stopniowo dodawaj wodę do uzyskania pożądanej gęstości.





