Babeczki wielkanocne
Babeczki wielkanocne
2024-03-01
Żurek
Żurek
2024-03-11

Biała kiełbasa zapiekana

Biała kiełbasa tradycyjnie pojawia się na stole Wielkanocnym, praktycznie w każdym domu. Najczęściej jest gotowana w wodzie i podawana na świąteczne śniadanie. Jednak można ją wykorzystywać także na inne sposoby. Dodać do różnych potraw, ale też przygotować w formie zapiekanej. Zwłaszcza z dodatkiem wyrazistego sosu chrzanowego, bo chrzan idealnie pasuje do białej kiełbasy. W takiej formie sprawdzi się nawet na obiad czy ciepłą kolację. My przedstawiamy przepis na białą kiełbasę zapiekaną we frytkownicy beztłuszczowej.

Biała kiełbasa zapiekana – dlaczego warto ją przygotować?

Biała kiełbasa to dość tradycyjny w polskiej kuchni wyrób z mięsa wieprzowego, niekiedy z dodatkiem wołowiny. Przyprawy to przede wszystkim pieprz i majeranek. Ma specyficzny, jasny kolor, jest surowa lub parzona. Kolor surowej kiełbasy powinien być różowo-biały, po sparzeniu szarawy. Charakterystyczną barwę zawdzięcza się odstąpieniu przy produkcji od soli peklującej. Dodatek zwykłej soli powoduje, że w procesie parzenia uzyskuje się jasne, szare zabarwienie.

Warto stawiać na wyroby od sprawdzonych, małych wytwórców, lub nawet przygotować kiełbasę samemu. Tak, żeby mieć pewność, że w składzie nie ma różnych podejrzanych i niechcianych dodatków.

Biała kiełbasa zapiekana

Kategoria: przepisyStopień trudności łatwy
Porcje

6

porcje
Czas przygotowania

35

minut
Czas gotowania

20

minut

Składniki

  • 6 sztuk kiełbasy białej parzonej

  • 2 białe cebule

  • 250 ml gęstej śmietanki 18 % (opcjonalnie 30 %)

  • 3 – 4 łyżki chrzanu ze słoiczka (zależnie od preferencji)

  • łyżka mąki

  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

  • łyżka oleju roślinnego do smażenia

Przygotowanie

  • Układaj lekko ponacinane na skos kiełbaski w pojemniku frytkownicy beztłuszczowej.
  • Cebulę pokrój w piórka i przez parę minut zeszklij na maśle na patelni.
  • Cebulę wyłóż na kiełbasę.
  • Na tej samej patelni zagotuj śmietankę z mąką, dodaj chrzan oraz przyprawy i smaż parę minut mieszając, aż sos nieco zgęstnieje.
  • Polewaj sosem kiełbasę.
  • Piecz we frytkownicy nagrzanej do temperatury 180ºC około 15 – 20 minut, tak żeby kiełbasa się zbyt mocno nie przypiekła, lub zależnie od upodobania przypiekła się bardziej.

Uwagi

  • Możesz użyć tylu kiełbas, ile zmieści się w warstwie w pojemniku frytkownicy.
  • Możesz użyć świeżo startego chrzanu w mniejszej ilości.
  • Do sosu możesz dodać pokrojoną paprykę czerwoną, a także majeranek.