
Zrazy wołowe
2025-05-09
Czekoladowe pancakes
2025-05-09Smoothie to z zasady napoje bezmleczne na bazie wody oraz kruszonego lodu. Właśnie to odróżnia je od koktajli. Jest to świeższa oraz bardziej orzeźwiająca propozycja, zwłaszcza na lato i z owocami. My chcemy skupić się na jednym, czyli borówce. W Polsce świeże pojawiają się od lipca, więc sprawdzą się do przygotowania letniego napoju. Choć w koktajlach można łączyć je z różnymi innymi owocami, my proponujemy napój o smaku samych borówek, ale jednak z lekkim dodatkiem produktu mlecznego. Jogurt nada zmiksowanym borówkom, ale też całemu koktajlowi kremowej konsystencji. Wystarczy kilka składników oraz blender i szybko przygotujemy borówkowe smoothie.
Borówka amerykańska – co to za owoc?
Borówki to jadalne owoce wieloletniego krzewu z rodziny wrzosowatych z grupy jagodowych. Występują głównie na półkuli północnej, zwłaszcza w rejonie klimatu umiarkowanego oraz chłodnego. Spotyka się je także na niektórych obszarach półkuli południowej. Jest wiele odmian, a najbardziej u nas znana i popularna jest borówka amerykańska, w nazewnictwie wysoka. Ma nieduże, okrągłe jagody w kolorze niebieskim. Pochodzi z Ameryki Północnej, ale rozprzestrzeniła się w różnych rejonach świata. Na dużą skalę handlową od XX wieku uprawia się ją w USA i Kanadzie. Oprócz tego w takim charakterze tylko w kilkunastu krajach, w tym w Polsce, gdzie trafiła w 1975 roku z Holandii. U nas owoce dojrzewają od lipca do września, a obecnie Polska zalicza się do sześciu największych producentów w skali świata.
Borówkowe smoothie – właściwości
Owoce borówki amerykańskiej cenione są za walory smakowe, nadają się do spożywania na surowo, ale też do deserów i na przetwory. Cenione są również ze względu na dużą wartość odżywczą, właściwości lecznicze i prozdrowotne, w tym przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne. Są bogatym źródłem polifenoli o wielu korzystnych aspektach, które odpowiadają za większość właściwości borówek. Te owoce w dużej mierze składają się z wody i są mało kaloryczne oraz mają niski indeks glikemiczny. Zawierają związki bioaktywne, a w 100 g około 10 mg witaminy C, co stanowi około 1/3 dziennego zapotrzebowania naszego organizmu. Poza tym zawierają też witaminy A, E, K i z grupy B oraz minerały takie jak mangan, miedź i potas, a także błonnik oraz kwasy organiczne.
Borówkowe smoothie
Kategoria: deser, śniadanie, borówkowe smoothie, smoothie, drugie śniadanieStopień trudności łatwy2
porcje7
minutSkładniki
300 g borówek
200 ml jogurtu naturalnego
kilka, około 10 kostek lodu
opcjonalnie miód dla dosłodzenia
Przygotowanie
- Najpierw pokrusz w blenderze kostki lodu.
- Opróżnij blender.
- Do blendera włóż borówki oraz jogurt i chwilę zmiksuj.
- Dodawaj stopniowo pokruszony lód do uzyskania pożądanej konsystencji.
- W razie potrzeby dosłódź miodem.
Uwagi
- Do borówek możesz dodać także inne owoce, najlepiej pasują leśne.