Frytkownica beztłuszczowa Home Vero – recenzja
2023-08-21
Wegetariańskie burgery z buraka
2023-08-28

Brownie

Brownie to znane i popularne ciasto czekoladowe, które jest najbardziej typowe dla kuchni amerykańskiej. Jego nazwa pochodzi od charakterystycznego, ciemnobrązowego koloru. Do jego przygotowania używa się cukru, masła, jajek, gorzkiej czekolady i niedużej ilości mąki. Do brownie niekiedy dodaje się dodatki takie jak orzechy czy inne bakalie, a nawet owoce. To mocno czekoladowe oraz sycące ciasto jest proste i błyskawiczne w przygotowaniu, zwłaszcza we frytkownicy beztłuszczowej.

Brownie nie wygląda zbyt zachęcająco, ale ma intensywny smak. Kruchy, spękany wierzch kryje czekoladowy, niemal płynny środek. Takie jednak powinno być, mokre i niewyrośnięte, bo brak proszku do pieczenia sprawia, że wydaje się być niedopieczonym zakalcem. Jednak dla miłośników czekolady to ulubiony przysmak.

Jako ciekawostkę można dodać, że pierwsze opublikowane przepisy na brownie pochodzą aż z 1904 roku.

Brownie

Stopień trudności łatwy
Porcje

6

porcje
Czas przygotowania

40

minut
Czas gotowania

15

minut

Składniki

  • 125 g drobnego cukru

  • 100 g masła

  • 1 jajko

  • tabliczka gorzkiej czekolady z dużą zawartością kakao, najlepiej 50-70%.

  • 50 g mąki pszennej

  • łyżeczka cukru waniliowego

  • szczypta soli

Przygotowanie

  • Rozpuść w rondelku masło, dodaj pokruszoną czekoladę, i mieszając podgrzewaj na małym ogniu aż się rozpuści.
  • Wystudź uważając, żeby masa pozostała płynna.
  • W misce dokładnie wymieszaj rózgą cukier, cukier waniliowy i jajko.
  • Dodaj do masy jajecznej przestudzoną wcześniej czekoladę i ostrożnie wymieszaj.
  • Dodaj mąkę z solą i delikatnie wymieszaj do połączenia się wszystkich składników w jednolite ciasto.
  • Przelej masę do pojemnika frytkownicy beztłuszczowej lekko natłuszczonego masłem i wyrównaj powierzchnię.
  • Piecz we frytkownicy nagrzanej do temperatury 160º przez 15 minut.

Uwagi

  • Możesz do przygotowywania ciasta razem z mąką dodać posiekane orzechy. Przed pieczeniem możesz wierzch posypać małymi kawałkami czekolady lub upieczone ciasto polać polewą czekoladową. Zależnie od urządzenia, ciasto może wymagać kilku minut więcej czasu pieczenia.