
Borówkowe smoothie
2025-05-09
Spring Rolls
2025-05-09Słynne, amerykańskie naleśniki – pancakes, czyli pankejki to ulubione śniadanie w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Chyba każdy kojarzy pyszny stos placków polanych syropem klonowym z amerykańskich filmów. Również w innych krajach, w tym w Polsce, zyskały sobie popularność ze względu na to, że są bardziej puszyste, grubsze oraz wilgotniejsze od naleśników. Mięciutkie, a do tego pożywne i sycące. Uwielbiają je nie tylko dzieci, choć w wersji czekoladowej zwłaszcza one. Z rana dodadzą energii i każdemu poprawią nastrój. To propozycja nie tylko na słodkie śniadanie, ale też na prostą w przygotowaniu przekąskę lub popołudniowy deser. Przedstawiamy przepis na czekoladowe pancakes i podpowiadamy, czym dokładnie różnią się od naszych naleśników.
Amerykańskie naleśniki
Choć kojarzą się z amerykańskim śniadaniem, w rzeczywistość na ten kontynent trafiły za sprawą europejskich kolonistów w XVIII wieku i były to zwykłe naleśniki. Pierwszy przepis w amerykańskiej książce kucharskiej nazywał je „Indian slapjack”. Wtedy nie używano tak jak dziś spulchniaczy, a tylko mąkę kukurydzianą, mleko, masło oraz cukier. Dzisiejsza forma stamtąd pochodzi i jest to amerykańska wersja popularnego w Polsce naleśnika francuskiego, ale z dodatkiem środka spulchniającego.
Jest to dość ciężkie śniadanie, ale w Ameryce w odróżnieniu od Europy takie właśnie, obfitsze się jada. Ma dostarczyć energii na początku dnia. W USA obok pancakes z masłem lub polanych syropem klonowym podaje się jajka, chrupiący bekon i kiełbasę. A do popicia kawę lub sok pomarańczowy. Najpopularniejsza sieć specjalizująca się w serwowaniu pankejków to International House of Pancakes IHOP założona w 1958 roku, która dziś ma 1500 lokali w całym USA.
Ciekawostka: Nazwa po polsku oznacza „naleśnik”. Panceks Day – Dzień Naleśnika w krajach anglosaskich obchodzony jest we wtorek przed Środą Popielcową i ma podstawy chrześcijańskie. To coś jak nasz Tłusty Czwartek. W Ameryce nie ma takiego oficjalnego dnia, jednak Amerykanie tak je lubią, że obchodzą ich święto aż dwa razy w roku – 1 marca i 26 sierpnia.
Pancakes a naleśniki – czym się różnią
Pewnie każdy zna powiedzenie, że „pierwszy naleśnik nigdy nie wychodzi”. Odnosi się do sytuacji, kiedy za pierwszym razem coś się nie udaje. W przypadku naleśników, ale też pancakes często właśnie tak może być. To kwestia niewłaściwej temperatury patelni, nadmiaru tłuszczu czy konsystencji ciasta, nawet gdy trzymamy się ściśle przepisu. W obu przypadkach dobrze jest zrobić pierwszy „próbny” placek, a w razie potrzeby ciasto nieco zagęścić lub rozcieńczyć. Zresztą to głównie ciasto i sposób wykonania jest tym, co odróżnia naleśniki od pankejków. Choć różni je też wygląd, wielkość oraz smak.
Jeżeli chodzi o ciasto na pancakes, to powinno być gęstsze niż na naleśniki, do których z zasady nie dodajemy też proszku do pieczenia albo sody, czyli spulchniaczy. Dla napowietrzenia ciasta niekiedy dodaje się wody gazowanej. Do pancakes dodaje się spulchniacze, dzięki czemu po usmażeniu są grubsze oraz bardziej puszyste i wyrośnięte. Przy czym często zamiast mleka używa się maślanki, co również ma wpływ na konsystencję ciasta, pulchność placków oraz kwaskowaty smak.
Ciekawostka: Ciasto na naleśniki należy dokładnie wymieszać, żeby nie miało grudek. Ciasto na pancakes wymaga… niedokładnego wymieszania! Trzeba je krótko mieszać tylko do połączenia składników mokrych z suchymi. Ciasto powinno pozostać lekko grudkowate. Zbyt długie mieszanie wytrąca gluten, który sprawia, że placki nie urosną dobrze i będą gumowate.
Naleśniki czy pankejki?
Naleśniki smaży się prosto, rozlewając ciasto po całej patelni. Pancakes powinny być równe i małe, to złoto-brązowe placki o średnicy około 10 cm. Są specjalne patelnie do ich smażenia z wgłębieniami. Bez nich trzeba sporo precyzji, żeby dozować ciasto i formować takie same placuszki. Poza tym obydwie potrawy można podawać z owocami, konfiturami czy sosami i syropami. Jednak pankejki zawsze są okrągłymi plackami układanymi jeden na drugim. Naleśniki z kole często są serwowane w postaci zwiniętego rulonu z nadzieniem w środku. Może to być też nadzienie i potrawa w wersji wytrawnej, podczas gdy pancakes jako takie zawsze kojarzą się ze słynnym, amerykańskim słodkim śniadaniem!
Które z nich są lepsze? No cóż, każdy powinien sam ocenić. Dlatego zachęcamy do przygotowania naszych czekoladowych pankejków i wyrobienia sobie własnej opinii. Jako ciekawostkę można tylko dodać, że choć najczęściej pojawia się dylemat oraz pytanie, czym różnią się pancakes od naleśników, to można stwierdzić, że bardziej przypominają nasze racuchy. Tylko trochę delikatniejsze i cieńsze.
Czekoladowe pancakes
Kategoria: Przepisy14
porcje40
minut25
minutSkładniki
200 ml mleka
2 jajka
200 g mąki pszennej
2 łyżki cukru do wypieków (dla większej słodyczy można dodać więcej)
2 łyżki ciemnego kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju roślinnego + do smażenia
30 g ciemnej czekolady
posypka – białe pianki marshmallow
Przygotowanie
- Wszystkie suche składniki wsyp do miski i wymieszaj.
- W drugiej misce dokładnie wymieszaj wszystkie składniki mokre.
- Mokre składniki dodaj do suchych i wymieszaj rózgą do połączenia składników.
- Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.
- Dużą patelnię nieprzywierającą jedynie lekko natłuść olejem i nagrzej.
- Nakładaj po około 3 łyżki ciasta, formując nieco grubsze okręgi – na dużej patelni powinny zmieścić się 3 – 4 placuszki na partię.
- Smaż na średnim ogniu, aż pojawią się pęcherzyki, a boki się zetną, odwróć i smaż do zarumienienia, powinno to być po około 2 minut po każdej stronie.
- W międzyczasie w małym rondelku rozpuść na małym ogniu pokruszoną czekoladę ze śmietanką.
- Czekoladowe pancakes układaj jeden na drugim w stos, posyp piankami i pokrop sosem czekoladowym.
Uwagi
- Czekoladowe pancakes możesz podawać ze świeżymi owocami, dżemami, konfiturami, orzechami, syropem klonowym czy sosem karmelowym.
- Jeżeli chcesz uzyskać bardziej czekoladowy smak, dodaj na końcu do ciasta czekoladowe chipsy lub pokruszone kawałki ulubionej czekolady. A jeśli chcesz go zaostrzyć, posyp placki płatkami chili.