muffiny
Muffinki z jabłkiem
2022-12-07
Danie jednogarnkowe z wieprzowiną
Danie jednogarnkowe z karkówką wieprzową
2022-12-08

Chipsy warzywne z pietruszki i marchewki

Gotowe chipsy są kaloryczne i niezbyt zdrowe. Dlatego warto samodzielnie przygotować zdrowe, warzywne chipsy z różnych warzyw. To zdrowa przekąska, którą można zastąpić chipsy z torebki. Są równie chrupiące i smaczne, a nie zawierają dodatkowego tłuszczu i dużo soli. Najlepsze wyjdą chipsy z ziemniaków, pietruszki, marchewki i buraków. Domowe chipsy z cukinii, jarmużu i batatów są dietetyczne i dostarczają witaminy, minerały oraz błonnik. Przy tym chipsy przygotowane w domu są dziecinnie proste do wykonania. Zwłaszcza we frytkownicy beztłuszczowej Home Vero.

Chipsy warzywne z pietruszki i marchewki

Stopień trudności Łatwy
Porcje

1

porcje
Czas przygotowania

10

minut
Czas gotowania

15

minut

Składniki

  • 1 pietruszka i 1 marchewka

  • ząbek czosnku

  • oliwa z oliwek

  • sól i pieprz

Przygotowanie

  • Warzywa obierz oraz pokrój w cienkie plasterki i włóż do miski.
  • Posiekany czosnek wymieszaj z oliwą i dokładnie obtocz warzywa, dodaj sól i pieprz do smaku
  • Przełóż chipsy do kosza frytkownicy beztłuszczowej Home Vero.
  • Smaż w temperaturze 200ºC przez 15 minut, w połowie poruszając koszem.

Uwagi

  • Rada: Podobnie można przygotować chipsy z ziemniaków. Oprócz czosnku, można dodać ulubione, suszone lub świeże zioła.