jajecznica z pieczarkami
Jak usmażyć pieczarki? Przepis na pieczarki z jajkiem w 5 krokach
2022-06-24
Pomysł na śniadanie Wielkanocne – jajka faszerowane z pieczarkami
2022-06-28

Co jeść latem, czyli warzywa i owoce sezonowe

Warzywa i owoce sezonowe – co jeść podczas sezonu? Zdecydowaną większość warzyw i owoców możemy przez cały rok kupić w sklepach spożywczych. Rzecz w tym, że zarówno ze względów smakowych, jak i zdrowotnych, najlepiej jeść dany produkt wtedy, gdy trwa na niego sezon. Nic nie zastąpi świeżych warzyw i owoców, a do tego są one wówczas tańsze. Pamiętaj również, że tanim i szybkim rozwiązaniem do robienia smoothie jest nasz blender nutri.

Nie będzie wielkim odkryciem stwierdzenie, że świeże owoce i warzywa to niezwykle bogate źródło składników mineralnych i witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Oprócz tego zawierają przeciwutleniacze, które chronią nas przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników.

Kalendarz warzyw i owoców sezonowych

Kalendarz warzyw i owoców sezonowych pomaga nam zdobyć wiedzę na temat tego, na jakie owoce i warzywa warto polować w danym miesiącu. Sprawdź, jakie owoce i warzywa warto jeść od czerwca do września. Możesz być pewien, że wtedy będą najzdrowsze i też najtańsze.

Warzywa i owoce w czerwcu

Warzywa w czerwcu to: bób, młoda marchewka, cukinia, groszek, karczochy, szpinak, bakłażan.

Owoce w czerwcu: truskawki, śliwki, wiśnie, morele, porzeczki, czarny bez, jagody.

Warzywa i owoce w lipcu

Warzywa w lipcu: szparagi, kukurydza, szczaw, pomidory, sałata, rukola, por, kalarepa, bób, cukinia, rzodkiewka, szpinak, zielony groszek.

Owoce w lipcu: brzoskwinie, jabłka jeżyny, gruszki, melony, maliny, nektarynki, agrest, czereśnie, truskawki.

Warzywa i owoce w sierpniu

Warzywa w sierpniu: kalarepa, karczochy, koper włoski, fasola, bakłażan, fasolka szparagowa, kapusta.

Owoce w sierpniu: arbuz, śliwki, melon, jeżyny, jagody, maliny, winogrona, czarna porzeczka, nektarynki.

Warzywa i owoce we wrześniu

Warzywa w wrześniu: cykoria, borowiki, dynia, bakłażan, chrzan, jarmuż, dynia.

Owoce w wrześniu: jagody, pigwa, jabłka, kiwi, maliny, żurawina, poziomki, figi, winogrona.

Przepis na letnie ciasto z owocami i kruszonką

Kategoria: Przepisy, DeseryStopień trudności Łatwy
Porcje

1

porcje
Czas przygotowania

20

minut
Czas pieczenia

50

minut

Szybkie i łatwe ciasto, z którym poradzi sobie nawet amator. Lekki jogurtowy smak w połączeniu z sezonowymi owocami. Do wykorzystania polecamy truskawki, rabarbar, jagody, lub śliwki.

Składniki

  • 2 i ¾ szklanki mąki

  • ¾ szklanki oleju

  • 1 szklanka cukru

  • 1 szklanka maślanki

  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 500g ulubionych owoców

  • 3 jajka

Przygotowanie

  • Jajka z cukrem utrzyj mikserem na jednolitą masę
  • Dodaj pozostałe składniki do miski, włącznie z olejem. Mieszaj aż do połączenia się wszystkich składników i jednolitej masy.
  • Całość przelej do formy do pieczenia – polecamy Wunderform COOX.
  • Na górze ciasta ułóż umyte i pokrojone owoce.
  • Przygotuj kruszonkę z pomocą 50 g zimnego masła, 50 g cukru pudru i 50 g mąki. Posyp kruszonką ciasto.
  • Formę z ciastem włóż do rozgrzanego wcześniej piekarnika i piecz w 180°C przez około 50 minut, do tak zwanego „suchego patyczka”

Uwagi

  • Do nadzienia owocowego użyj swoich ulubionych letnich owoców. My wykorzystaliśmy maliny i truskawki.