Działka rekreacyjna – wszystko co musisz wiedzieć o aranżacji działki
2023-06-29
Sposoby na bóle mięśni i stawów – wyjaśniamy jak sobie z nimi poradzić
2023-06-30

Domowa focaccia – przepis na puszystą przystawkę

Domowa focaccia – przepis na puszystą przystawkę

Kategoria: Przepisy, Przystawki
Czas przygotowania

2

godziny 

26

minut
Czas gotowania

25

minut

Składniki

  • Na zaczyn:
  • Drożdże suszone – 7 g

  • Ciepła woda – 1 szklanka

  • Cukier – 1 łyżeczka

  • Mąka pszenna – 50 g

  • Na ciasto:
  • Mąka pszenna – 280 g

  • Woda – pół szklanki

  • Sól – 2 łyżeczki

  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka

  • Dodatki:
  • Sól morska – 2 szczypty

  • Rozmaryn – 2 szczypty

  • Oregano – 2 szczypty

  • Oliwki zielone – 20 g

Przygotowanie

  • Weź dużą miskę, wlej do niej szklankę wody, a następnie dodaj suszonych drożdży, mąki i cukru.
  • Dodane do siebie składniki wymieszaj ze sobą, a następnie odstaw na ok. pół godziny pod przykryciem i poczekaj, aż zaczyn urośnie i będzie gotowy do przygotowania właściwego ciasta.
  • Pora na przygotowanie ciasta – przygotuj kolejną dużą miskę, a następnie dodaj do niej wodę, mąkę, a także sól oraz oliwę z oliwek.
  • Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie dodaj do nich zaczyn i ponownie dobrze wymieszaj.
  • Gęste ciasto wyrabiaj przez kilka minut, aż stanie się ono zbite i elastyczne.
  • Gotowe do wypieczenia ciasto pozostaw pod przykryciem ponad godzinę, aż odpowiednio wyrośnie.
  • Przygotuj np. foremkę do pizzy i wysyp ją szczyptą mąki, aby wylane do niej ciasto na focaccię nie przykleiło się do ścianek. 
  • Pora na trzecie i ostatnie wyrastanie ciasta – poczekaj ok. 25-35 minut.
  • Ostatnia prosta – posyp ciasto rozmarynem, oregano i solą morską, a na końcu polej oliwą i wyłóż pokrojonymi w plasterki oliwkami.
  • Wstaw ciasto do piekarnika i ustaw temperaturę 210*C z termoobiegiem na 25 minut.
  • Twoja focaccia jest gotowa. Smacznego!