Torcik naleśnikowy
Torcik naleśnikowy
2025-09-01
Ciasto francuskie z figami i camembertem
Ciasto francuskie z figami i camembertem
2025-09-15

Domowe bułeczki bao z tofu i warzywami

Tradycyjnie bułeczki bao są robione z ciasta drożdżowego – z mąki pszennej, drożdży, cukru, tłuszczu i octu ryżowego. Przygotowuje się je w niższej temperaturze niż w przypadku naszych pieczyw i bułek, dlatego ich powierzchnia nie ma chrupiącej i ciemniejszej skórki. Dzięki temu są zdrowsze, ale za to krótko zachowują świeżość i trzeba je szybko zjeść. Skórka jest jasna, błyszcząca oraz wilgotna, a gotowanie na parze nadaje bao też charakterystyczną, lekką, sprężystą, miękką oraz puszystą konsystencję. W smaku, wyglądzie i konsystencji przypominają nasze pampuchy, czyli kluski na parze, podobnie jak one są bardzo sycące.

Można dodać, że gotowanie na parze jest charakterystyczne dla całej kuchni azjatyckiej, tak przygotowuje się również ryż i pierożki. Tradycyjnym naczyniem tamtejszej kuchni są bambusowe parowary, czyli koszyczki z przykrywką, które pozwalają gotować zdrowiej i smaczniej bez tłuszczu. Często mają dwa lub więcej pięter, dzięki czemu można jednocześnie przygotować więcej różnych składników, często są to także mięso czy warzywa.

Historia baozi

Bao mają historię sięgająca około 2 tys. lat i są istotnym elementem kulinarnym w Azji Wschodniej. Pierwsze wzmianki pochodzą prawdopodobnie z kronik dynastii Han, a według legendy zostały wynalezione około III wieku n.e. Stały się jedną z podstaw diety, zwłaszcza na północy Chin, gdzie powszechnie uprawiano pszenicę. „Bao” jest skróconą, ale powszechną formą od nazwy „baozi”, która w dialektach północnych Chin dosłownie oznacza „bułeczka”. Nazywane bywają też „bao buns”, a w wersji bez nadzienia „mantou”. Nadzienie zresztą pojawiło się dopiero około roku 600 n.e. Stopniowo też stały się popularne w Azji południowo-wschodniej i stopniowo ewoluowały. Oryginalnie były okrągłą bułką z nadzieniem w środku. Prawdopodobnie otwarta, czyli ulepszona forma pojawiła się w Tajwanie, dzięki czemu można było nadziewać je większą ilością i różnorodnością składników. Wszechstronność bao, jeżeli chodzi o nadzienie, pozwoliła dostosować je do regionalnych smaków. Obecnie nie tylko w Azji są popularne, można je spotkać w restauracjach serwujących kuchnię azjatycką na całym świecie. W wielu sklepach można także kupić gotowe, również mrożone bułeczki bao.

Roślinny ser

Tofu pochodzi z Chin, znano je tam już ponad 2 tys. lat temu. Jest popularne w krajach południowo-wschodniej Azji. Z definicji to roślinny produkt spożywczy pozyskiwany z mleka sojowego w procesie jego zagęszczania. Następnie jest prasowane na bloki o różnym stopniu twardości. Nazywane jest twarożkiem lub serem sojowym. To nabiał zwierzęcy, czyli wegetariański i wegański zamienniki sera. Stanowi źródło pełnowartościowego białka roślinnego, tłuszczów nienasyconych, witamin, wapnia oraz innych minerałów. Ma bardzo neutralny, według niektórych mdły smak, ale za to łatwo chłonie sosy oraz przyprawy i przejmuje smak innych produktów.

Azjatycki sos

Sos teriyaki pochodzi z Japonii, ale jest typowy dla całej kuchni azjatyckiej, tak jak jego składniki. Podstawą jest sos sojowy, do tego ocet ryżowy, olej sezamowy, imbir, czosnek, brązowy cukier, miód, skrobia kukurydziana i woda. Jest wyrazisty, dlatego często łączy się go z delikatnym ryżem czy tofu dla dodania potrawom charakteru. Jest też bardziej wszechstronny jako sos do różnych dań, do maczania, jako marynata czy glazura. Ma słodko-słony smak z nutą umami i ciemny kolor, który zawdzięcza sosowi sojowemu i karmelizowanemu cukrowi, a podczas gotowania tworzy błyszczącą glazurę. Nazwa pochodzi od słów „teri”, czyli „połysk” oraz „yaki”, czyli „grillowane”.

Domowe bułeczki bao z tofu i warzywami

Kategoria: azjatyckieStopień trudności średni
Porcje

12

porcje
Czas przygotowania

1

godzina 

30

minut
Czas gotowania

45

minut

Składniki

  • 500 g mąki pszennej 

  • 200 ml letniej wody

  • 80 ml letniego mleka

  • łyżeczka suchych drożdży 

  • łyżeczka proszku do pieczenia 

  • łyżeczka soli 

  • 2 łyżeczki cukru 

  • 2 łyżki oleju 

  • Nadzienie:
  • 400 g wędzonego tofu

  • 2 łyżki oleju sezamowego

  • 80 ml sosu teriyaki

  • mąka ziemniaczana

  • 2 białe rzodkwie (opcjonalnie kiszona biała rzodkiew)

  • kilka liści sałaty rzymskiej 

  • garść prażonych orzechów nerkowca 

  • pęczek szczypiorku 

Przygotowanie

  • W misce wymieszaj mąkę, drożdże, proszek do pieczenia, cukier oraz sól.
  • Dodaj letnie mleko, wodę oraz łyżkę oleju i zacznij wyrabiać ciasto do momentu, aż przestanie się kleić do dłoni, powinno być gładkie i elastyczne, nie powinno być też zbyt suche.
  • Uformuj kulę, przykryj miskę ściereczką i odstaw na godzinę w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia, powinno podwoić objętość.
  • Zagnieć ciasto, podziel na 12 części i uformuj kulki.
  • Każdą rozwałkuj na placek o lekko owalnym kształcie wielkości około 10 – 12 cm.
  • Placki posmaruj olejem i złóż na pół natłuszczoną stroną do środka.
  • Układaj w odstępach, przykryj ściereczką i zostaw na 20 minut.
  • W naczyniu bambusowym do gotowania na parze wyłożonym gazą paruj po 3 bułeczki nad garnkiem z gotującą się wodą około 10 – 15 minut na większym ogniu, powinny zwiększyć objętość i być sprężyste.
  • W międzyczasie tofu pokrój w słupki i obtocz w mące ziemniaczanej.
  • Na patelni rozgrzej olej sezamowy i smaż tofu na złoty kolor.
  • Dodaj sos teriyaki i smaż jeszcze 2 minuty na średnim ogniu.
  • Rzodkiewki zetrzyj na dużych oczkach, żeby uzyskać paski.
  • Liście kapusty bez twardych części pokrój na drobno, szczypiorek posiekaj.
  • Na suchej patelni podpraż orzechy nerkowca.
  • Szczypiorek drobno posiekaj.
  • Otwórz każdą bułeczkę i nakładaj kilka pasków tofu, z boku układaj rzodkiew, sałatę i orzechy, całość posyp szczypiorkiem, możesz też skropić sokiem z limonki.

Uwagi

  • Jeżeli nie masz bambusowego parownika lub specjalnego garnka do gotowania na parze z sitkiem, możesz bułeczki przygotować w piekarniku z funkcją pary.
  • Możesz też użyć zwykłego garnka z pokrywką i durszlaka lub sitka odpornego na temperaturę. Umieścić je tak, żeby nie dotykały wody i wyłóż gazą.
  • Bułeczki nakładaj dopiero, gdy woda się zagotuje i pogotuje parę minut.