Placuszki z cukinii
2023-08-28
Koktajl z dyni z jabłkiem
2023-08-30

Frytki z bakłażana w panierce

Frytki to ulubiony przysmak wielu osób. Zwykle przygotowuje się je z ziemniaków w głębokim tłuszczu. Jak wiadomo jest to niezbyt zdrowe i do tego bardzo kaloryczne. Zdrowszą wersją są frytki z frytkownicy beztłuszczowej. A jeszcze zdrowszą alternatywą dla ziemniaczanych są frytki z bakłażana. Podobnie jak te pierwsze, można podawać je z ketchupem czy sosem czosnkowym. Nasza propozycja to frytki z bakłażana w panierce, przygotowywane we frytkownicy beztłuszczowej. Mają pyszny, kremowy środek i chrupiącą panierkę.

Bakłażan wbrew pozorom nie jest warzywem. Z biologicznego punktu widzenia jest to owoc, a bardziej jagoda. Ma przyjemny, ale lekko gorzkawy smak, a dzięki gąbczastej strukturze bywa wykorzystywany do wypełniania sosów. Bakłażan wykazuje właściwości prozdrowotne i dostarcza wielu cennych witamin, składników mineralnych, błonnika oraz przeciwutleniaczy, a przy tym nie jest kaloryczny, bo w 90% składa się z wody.

Frytki z bakłażana w panierce

Stopień trudności łatwy
Porcje

4

porcje
Czas przygotowania

30

minut
Czas gotowania

15

minut

Składniki

  • 2 średniej wielkości bakłażany

  • łyżeczka cebuli w proszku

  • łyżeczka sproszkowanego czosnku

  • 2 małe jajka

  • pół szklanki mąki pszennej

  • 40 g bułki tartej

  • pół szklanki startego sera parmezan

  • odrobina papryki słodkiej

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  • W dużej misce wymieszaj bułkę tartą z serem, sproszkowaną cebulą oraz czosnkiem, dopraw solą i pieprzem.
  • Umyj bakłażana, osusz i pokrój w pionowe centymetrowe plastry, a następnie pokrój je w centymetrowe frytki i podziel na mniejsze kawałki.
  • Jeżeli skóra bakłażana nie jest gruba nie musisz jej obierać.
  • W misce obtocz wszystkie frytki w mące.
  • Jajko roztrzep w misce i obtocz w nim wszystkie kawałki bakłażana.
  • Przełóż do miski z panierką i dokładnie wymieszaj, żeby wszystkie były obtoczone panierką.
  • Piecz w koszu frytkownicy beztłuszczowej nagrzanej do temperatury 200ºC około 15 minut aż panierka się zarumieni, w połowie potrząsając koszem.

Uwagi

  • Bakłażana po pokrojeniu w plastry możesz posolić i odstawić na pół godziny żeby puścił wodę, a następnie delikatnie go odsączyć z kropelek wody, przykładając do kawałków papierowy ręcznik. To pozwala pozbyć się goryczki. Możesz spróbować panierkę z innych proporcji bułki tartej i sera.