Łosoś z grilla
Grillowany łosoś
2024-04-18
Grillowana kukurydza
Grillowana kukurydza
2024-04-18

Grillowane udka kurczaka

Mówi się od lat, że grillowanie stało się narodowym sportem Polaków. Kiełbaski, kaszanka, mięso, owoce morza, warzywa i inne przysmaki. Każdego lata zapach grillowanych potraw roznosi się w powietrzu nęcąc przysmażanym aromatem. Kiełbasa to już klasyka, którą często przełamuje się kurczakiem i wieprzowiną. Popularne są skrzydełka, my jednak proponujemy grillowane udka kurczaka. Jest na nich więcej mięsa, a przygotowane w marynacie będą zachwycać aromatycznym środkiem i chrupiącą skórką.

Udka z kurczaka – czy są zdrowe?

Właściwości smakowe oraz dietetyczne drobiu są lepsze niż mięsa wieprzowego i wołowego. Należy do zdrowszych mięs, zawiera mało tłuszczu i jest niskokaloryczne oraz lekkostrawne. To źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka, w tym aminokwasów egzogennych. Dostarcza też wiele witamin, minerałów, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz innych składników odżywczych. Mówi się, że najzdrowsze jest mięso z fileta z piersi. Jednak udko jest soczyste oraz smaczne, choć mniej chude, a skórka dostarcza trochę dodatkowych kalorii. Przy czym mięso z udek kurczaka też jest zdrowe i pełnowartościowe. Oczywiście najlepiej, jeśli kurczak pochodzi z hodowli ekologicznej.

Grillowane udka kurczaka

Kategoria: grill, grillowanie, udka, kurczak, udka kurczaka, grillowane udka kurczaka, przepisy, obiad, marynataStopień trudności łatwy
Porcje

6

porcje
Czas przygotowania

50

minut
Czas gotowania

40

minut

Składniki

  • 6 udek z kurczaka (opcjonalnie filet z udek bez kości i skóry)

  • 6 łyżek oleju roślinnego

  • 4 łyżki sosu sojowego

  • 2 łyżeczki musztardy

  • łyżka miodu

  • łyżeczka suszonej cebuli (można pominąć)

  • łyżeczka sproszkowanego czosnku

  • szczypta ostrej papryki

  • po niepełnej łyżeczce sól i czarny pieprz

Przygotowanie

  • W szerokim naczyniu wymieszaj olej z sosem sojowym, musztardą, miodem i przyprawami.
  • Udka kurczaka umyj i osusz.
  • Dokładnie obtocz udka marynatą, wcierając ją ze wszystkich stron.
  • Przykryj naczynie folią spożywczą i odstaw na 2 godziny do lodówki, co jakiś czas odwróć udka.
  • Grilluj udka zaczynając od strony ze skórą do zrumienienia po obu stronach około 30 – 40 minut zależnie od wielkości udek.
  • W międzyczasie przewracaj udka co około 5 – 8 minut i smaruj pozostałą marynatą.
  • Pamiętaj, aby sprawdzić i dobrze upiec mięso, żeby nie było surowe.

Uwagi

  • Zamarynowane udka wyjmij z lodówki wcześniej, żeby osiągnęły temperaturę pokojową.
  • Proporcje składników marynaty możesz dostosować do własnych preferencji smakowych.
  • Gotowe udka możesz zawinąć w folię aluminiową i na 10 minut zostawić z boku grilla żeby doszły.