quiche środziemnomorskie
Quiche Śródziemnomorskie
2022-09-08
Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana
2022-09-09

Jagodowe ciasto jogurtowe

Szybkie, proste i smaczne ciasto, które zawsze wychodzi i każdemu smakuje. Składniki są dostosowane do wielkości foremki L, czyli dużej. Czas przygotowania masy do pieczenia to około 30 minut. Łączny czas przygotowania i wypieku to około 1,5 godziny. Jesteśmy pewni, że często będziesz wracać do tego przepisu. Przepis z wykorzystaniem naszej formy COOX WUNDERFORM w rozmiarze L.

Jagodowe ciasto jogurtowe

Kategoria: Przepisy, DeseryStopień trudności Średni
Porcje

8

porcje
Czas przygotowania

1

godzina 

20

minut
Czas pieczenia

45

minut

Składniki

  • 300 g świeżych jagód (mogą być też mrożone lub borówki)

  • 150 gram cukru (drobnego lub zwykłego)

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 180 g miękkiego masła

  • 4 jaja (całe)

  • 300 g mąki pszennej tortowej

  • 150 g jogurtu naturalnego

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 100 cukru pudru

  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (góra – dół).
  • Ubij (np. za pomocą trzepaczki w robocie kuchennym czy mikserze) miękkie masło z cukrem oraz cukrem wanilinowym aż powstanie puszysta masa.
  • Do masy stopniowo wbijaj po jednym jajku, cały czas ucierając. Następnie dodaj jogurt, mąkę i proszek do pieczenia.
  • Wszystko wymieszaj do połączenia składników.
  • Przełóż około połowy masy przygotowanego ciasta do złożonej foremki Wunderform i rozłóż połowę jagód na wierzchu.
  • Przełóż na wierzch pozostałą część ciasta i wygładź masę.
  • Następnie ostrym nożem rozetnij delikatnie wierzch ciasta na głębokość około 1 cm i umieść jagody. Część owoców możesz zostawić do dekoracji.
  • Piecz ciasto na środkowej półce przez około 45 do 50 minut aż ciasto będzie gotowe. Jeżeli po nakłuciu nadal jest surowe, wydłuż czas pieczenia.

Uwagi

  • Ciasto ostudź w formie. Foremkę otwórz dopiero, kiedy ciasto wystygnie.