Ciasto z rabarbarem
Ciasto z rabarbarem
2024-05-07
Smoothie marchewkowe z jabłkiem
Smoothie marchewkowe z jabłkiem
2024-05-13

Koktajl agrestowy

Koktajle owocowe, podobnie jak warzywne, to sposób na włączenie do diety cennych składników i wartości odżywczych, takich jak choćby witaminy oraz minerały. Można przy tym użyć różnych i ulubionych składników oraz dodatków. To pożywna propozycja zarówno na śniadanie, jak i przekąskę w ciągu dnia. Żeby je przygotować wystarczy blender, a gotowy koktajl można nawet zabrać ze sobą na wynos. Najlepiej smakują, gdy są wykonane ze świeżych, w tym sezonowych owoców. Do takich należy agrest, który uznaje się za zdrowy owoc. Ma lekko kwaskowaty smak, więc sprawdzi się na orzeźwiający napój. Dlatego nasza propozycja to koktajl agrestowy, szybki i prosty, ale bardzo smaczny.

Właściwości agrestu

Porzeczka agrest, bo tak się właściwie nazywa, to krzew z rodziny agrestowatych o zielonych, żółtych lub czerwonych owocach. W Europie Środkowej i Wschodniej oraz w Azji i Ameryce występuje w stanie dzikim. W Polsce często uprawia się go w przydomowych ogródkach, a zbiera na przełomie czerwca i lipca.

Agrest zawiera wiele składników odżywczych, i wykazuje wiele różnych właściwości prozdrowotnych. Te owoce uważane są za jedne z najzdrowszych, a zastosowanie mają nie tylko w kuchni, ale też w przemyśle kosmetycznym. Agrest to źródło magnezu, wapnia i potasu, a także wielu witamin, w tym sporej dawki witaminy C, dzięki czemu wspomaga odporność. Poza tym te owoce zawierają w różnych dawkach wiele innych minerałów, przeciwutleniacze, antocyjany, kwas foliowy, błonnik, pektyny, niacynę, luteinę, ryboflawinę, węglowodany i białko. Owoce agrestu mają niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne.

Koktajl agrestowy

Kategoria: koktajl, koktajl agrestowy, agrest, smoothie, przepis, nutri, blender, owoceStopień trudności łatwy
Porcje

2

porcje
Czas przygotowania

10

minut
Calories

50

kcal

Składniki

  • 400 g zielonego agrestu agrestu (opcjonalnie czerwony lub żółty)

  • 100 ml mleka

  • łyżka soku z agawy (lub więcej do smaku)

  • łyżeczka soku z limonki

Przygotowanie

  • Agrest umyj, osusz i odetnij końcówki z obu stron.
  • Zmiksuj owoce w blenderze, tak by powstała dość gładka masa.
  • Dodaj mleko, sok z agawy oraz limonki i delikatnie zmiksuj.
  • Możesz podawać koktajl udekorowany porzeczkami i listkami mięty.

Uwagi

  • Jeśli nie lubisz pestek, po zmiksowaniu możesz przetrzeć masę agrestową przez sito, a potem wymieszać z mlekiem, sokiem z agawy i limonki.
  • Żeby zagęścić koktajl, możesz dodać 1 banana lub mleko zastąpić jogurtem naturalnym albo kefirem.