Koktajl mandarynkowy
2023-12-06
Kotlety rybne z sandacza
2023-12-06

Koktajl a’la szarlotka (jabłko i cynamon)

Pierwsze skojarzenie jabłka oraz cynamonu przywodzi na myśl jesień i szarlotkę. Ale ciasta oraz aromatyczne przyprawy kojarzą się także ze Świętami. Przed Bożym Narodzeniem w domach unoszą się smakowite zapachy, pojawiają się najróżniejsze potrawy i wypieki. Szarlotkę można upiec, ale można też przygotować bardziej nowatorską wersję. My proponujemy ciasto w innej odsłonie. Coś do popicia, czyli koktajl a’la szarlotka z jabłkiem oraz cynamonem. To idealne połączenie na całą jesień i zimę.

Jabłka wykazują różne prozdrowotne właściwości i mają niski indeks glikemiczny. Są źródłem wielu składników odżywczych, witamin, minerałów, antyoksydantów, błonnika, pektyn i kwasu foliowego. Najwięcej substancji odżywczych i witamin znajduje się w skórce jabłka. Dlatego warto wybierać jabłka nie pryskane, bo w koktajlu można użyć także skórek. Cynamon ma działanie przeciwzapalne, antybakteryjne, dezynfekujące, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i antyoksydacyjne. Rozgrzewa i przyspiesza przemianę materii.

Koktajl a’la szarlotka (jabłko i cynamon)

Stopień trudności łatwy
Porcje

4

porcje
Czas przygotowania

30

minut
Calories

300

kcal

Składniki

  • 4 jabłka

  • 1/2 szklanki soku jabłkowego (opcjonalnie wody)

  • 300 – 400 ml wody

  • 2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie miodu)

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • opcjonalnie 2 łyżki płatków lub otrębów owsianych

Przygotowanie

  • Jabłka umyj, zostaw skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
  • W rondlu zagotuj jabłka w soku jabłkowym z łyżeczką cynamonu.
  • Duś na mniejszym ogniu około 10 – 15 minut, żeby jabłka za bardzo się nie rozgotowały.
  • Do pojemnika blendera wlej wodę, dodaj jabłka oraz pozostałe składniki i zmiksuj na gładką masę.
  • Podawaj udekorowane szczyptą cynamonu.

Uwagi

  • Zamiast wody możesz użyć mleka roślinnego, na przykład owsianego, zwłaszcza jeśli dodajesz płatki. Albo wymieszać pół na pół wodę z sokiem z jabłek.
  • Użyj takiej ilości płynu, żeby uzyskać pożądaną konsystencję koktajlu.
  • Możesz wybrać jabłka o ulubionym smaku, słodsze lub kwaśniejsze.
  • Jeśli wybierasz słodkie jabłka, do prażenia dodaj trochę soku z cytryny, jeśli są kwaskowe dodaj trochę cukru.
  • Jeśli wolisz smak surowych jabłek, możesz pominąć ich prażenie lub zrobić pół na pół.