
Leczo
2025-06-11Koktajle – napoje na bazie produktów mlecznych z dodatkiem różnych składników. Są smaczne i zdrowe, bo składniki to zwykle warzywa lub owoce, a także bakalie czy nasiona. Nasza propozycja to różowy koktajl wiśniowo-bananowy. Banany same w sobie mają mdły, choć słodki smak, ale ze względu na swoją konsystencję i właściwości, bardzo często są wykorzystywane do koktajli. Zwykle w połączeniu z innymi składnikami, które wzmacniają i ożywiają smak. Z pewnością takie są wiśnie, które najczęściej mają wyrazisty oraz kwaskowaty smak. Też są zdrowe, podobnie jak banany, które wykazują korzystne właściwości i dostarczają do organizmu wiele cennych składników odżywczych
Swojska – nieswojska wiśnia – właściwości
Wiśnia to rodzaj rośliny, a konkretnie drzewo z rodziny różowatych z pestkowymi owocami. Obejmuje około 150 gatunków, które rosną w strefie umiarkowanej na półkuli północnej, przede wszystkim we wschodniej Azji i w Europie. Pierwsze wzmianki pochodzą z około 300 lat p.n.e. z Grecji, skąd miały dotrzeć z Japonii około V wieku p.n.e., stamtąd stopniowo do całej Europy. Do Polski zawitały prawdopodobnie w średniowieczu, obecnie nasz kraj należy do czołowych producentów w Europie. W Polsce mamy dwa rodzime gatunki – wiśnię karłowatą i wiśnię ptasią, potocznie zwaną czereśnią. Jako ciekawostkę można przytoczyć, że czereśnia jest nazwą zwyczajową gatunku wiśnia ptasia bądź nazwą owocu tejże wiśni. Oprócz hodowanych dla owoców, niektóre wiśnie są też uprawiane w parkach i ogrodach botanicznych w celach ozdobnych, dla pięknych kwiatów oraz eleganckiego wyglądu. Trzeba zresztą przyznać, że pokrywające się w maju białymi lub różowymi kwiatami drzewa wiśniowe wyglądają urzekająco.
Nieduże owoce wiśni są kuliste, czerwone i soczyste. Można je jeść na świeżo oraz wykorzystywać do ciast, koktajli, dżemów i innych przetworów, kompotów, soków i nalewek. Przy czym, choć znane z kwaśnego smaku, są też wiśnie słodkie, które mają mniej kwasu i są bardziej soczyste. Właściwości odżywcze oraz lecznicze wiśni w medycynie ludowej wykorzystywano od dawna. Wykazują wiele właściwości prozdrowotnych. Znajduje się w nich sporo witamin, między innymi A i C oraz minerałów takich jak miedź i mangan. Zawierają też melatoninę, a także flawonoidy o wielu cennych właściwościach, które odpowiadają za czerwono-niebieski kolor owoców. Warto dodać, że im ciemniejsze, tym zawierają ich więcej i są lepsze dla zdrowia.
Ciekawostka: Dlaczego Japonia to „Kraj kwitnącej wiśni”?
W Japonii te drzewa otacza się swego rodzaju kultem i celebruje się ich kwitnienie, co ma długą tradycję. Są dosłownie wszędzie, od parków i ulic po przydomowe ogródki. Sakury – to japońska nazwa ozdobnych drzew wiśniowych i ich kwiatów. W Japonii występuje ponad 100 gatunków wiśni, co przyczynia się do pięknych widoków i różnorodności krajobrazu. Ze względu na rozległość archipelagu oraz różnice klimatyczne, kwitnienie przesuwające się przez kraj trwa tam kilka miesięcy, od lutego do czerwca. Nawet w prognozach pogody pojawiają się informacje o jego rozpoczęciu w kolejnych regionach. Z powodu tego długiego okresu kwitnienia oraz szerokiego występowania, Japonia jest nazywana Krajem kwitnącej wiśni, ale nie tylko.
Przez dwutygodniowy okres, gdy wiśnie kwitną, w Japonii od wieków odbywa się festiwal „Hanami”, co w tłumaczeniu znaczy „oglądanie kwiatów”. To ważna tradycja i wyjątkowe wydarzenie celebrowane przez cały kraj. Japończycy wraz z rodziną i przyjaciółmi urządzają pikniki pod kwitnącymi drzewami, podziwiając ich kwiaty. Odpoczywają oraz świętują nadejście wiosny. Ma to być sposobem obudzenia się po długiej zimie wraz z naturą. Kwitnące drzewa wiśniowe są dla nich symbolem wiosny, przemijania życia i odnowy. To ważny element japońskiej kultury oraz filozofii, Kwitnące wiśnie były i nadal są inspiracją dla wielu form sztuki oraz literatury japońskiej.
Koktajl wiśniowo-bananowy
Kategoria: koktajle, deserStopień trudności łatwy2
porcje25
minutSkładniki
2 szklanki wiśni
2 dojrzałe banany
400 ml jogurtu naturalnego
1 – 2 łyżki miodu – do smaku (opcjonalnie cukru)
łyżeczka siemienia lnianego
szczypta cynamonu lub kardamonu
Przygotowanie
- Wiśnie umyj i wydryluj, odłóż kilka do dekoracji.
- Banany obierz i pokrój w mniejsze kawałki.
- Owoce włóż do blendera, dodaj jogurt oraz miód i zmiksuj.
- Podawaj koktajl udekorowany wiśniami.
Uwagi
- Jeśli koktajl będzie zbyt gęsty, dodaj sok z wiśni.
- Jeżeli nie lubisz smaku kardamonu lub cynamonu możesz go pominąć.
- Możesz użyć wiśni mrożonych, warto wiedzieć, że nie tracą swoich walorów smakowych i właściwości.