
Risotto ze szparagami
2025-04-29
Chlebek bananowy
2025-05-07Smoothie od koktajli odróżnia fakt, że ich bazą nie są produkty mleczne, a woda lub soki owocowe, często także kruszony lód. Dzięki temu są lżejsze i idealne na lato. Oczywiście wiele zależy też od pozostałych składników, którymi mogą być różne owoce oraz warzywa. Tak czy inaczej, warto korzystać z ich dobrodziejstwa, bo jak wiadomo, jedne i drugie są bardzo zdrowe oraz pełne cennych składników i wartości odżywczych. Wystarczy blender i pyszne smoothie w mgnieniu oka będzie gotowe. Nasza propozycja to marakuja smoothie. Ten egzotyczny owoc skrywa w sobie nie tylko wyjątkowy smak, ale też mnóstwo dobrodziejstw dla naszego organizmu.
Co to za owoc – marakuja?
Marakuja należy do jednych z najbardziej charakterystycznych owoców tropikalnych. Wyróżnia się swoistą konsystencją kleistego miąższu oraz świeżym, orzeźwiającym i kwaskowatym smakiem z nutką słodyczy. Ten egzotyczny owoc pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie nasiona wykorzystywali już rdzenni mieszkańcy. Nazywany jest także męczennica jadalna lub passion fruit. Można go jeść na surowo oraz dodawać do deserów i dań, zrobić sos, dżem, lody oraz koktajle. Dobrze przy tym komponuje się z innymi owocami egzotycznymi.
Są dwie odmiany o grubej, śliwkowej lub żółtej skórce, która jest niejadalna. Nie jest jednak całkiem bezużyteczna, pozwala ocenić stopień, w jakim owoc nadaje się do spożycia. Najlepiej wybierać marakuje z ciemną i pomarszczoną skórką, która oznacza, że są dojrzałe. Owoc jest kulisty albo jajowaty i może mieć długość od 4 do 10 cm. Miąższ ma kolor żółto-pomarańczowy lub biały i kryje w sobie mnóstwo małych, jadalnych nasionek.
Marakuja jest bogatym źródłem witamin, między innymi C i z grupy B, a także błonnika oraz potasu i innych minerałów. Wykazuje właściwości prozdrowotne oraz lecznicze. Bywa wykorzystywana jako naturalny lek przy różnych infekcjach.
Właściwości mango
Mango to również tropikalny owoc o pomarańczowo-żółtym miąższu. Jest soczysty i słodki z lekko kwaśną nutką w smaku, dzięki czemu jest też orzeźwiający. Poza tym stanowi źródło wielu witamin, składników mineralnych, przeciwutleniaczy, enzymów i luteiny. Jest niskokaloryczne, wykazuje właściwości prozdrowotne, w tym antyoksydacyjne. Mango wykorzystuje się nie tylko do deserów, ale też jako dodatek do sałatek i dań wytrawnych.
Marakuja smoothie
Kategoria: marakuja smoothie, marakuja, mango, smoothie, koktajl, owoce, owoce egzotyczne, koktajl owocowy, przepisy, nutri, blender, blender kielichowyStopień trudności łatwy2
porcje12
minutSkładniki
2 marakuje
1 mango
około 200 ml wody albo sok wyciśnięty z 2 pomarańczy + kilka kostek lodu
opcjonalnie coś dla dosłodzenia
Przygotowanie
- Mango obierz, przekrój i usuń pestkę, pokrój w kawałki.
- Marakuje umyj i osusz, przekrój na pół, łyżeczką wybierz i przełóż miąższ do blendera.
- Dodaj mango oraz wodę i lód, zmiksuj, w razie potrzeby dodaj więcej wody.
Uwagi
- Możesz użyć gotowej pulpy z marakui, ale też przepuścić miąższ przez sitko, żeby pozbyć się nasionek. Zamiast wody możesz użyć napój roślinny, na przykład owsiany i dodać trochę płatków owsianych do smoothie. Jeżeli chcesz, żeby było słodsze, dodaj miód albo banana, a dla dodatkowego orzeźwienia kilka listków mięty.