Żurek
Żurek
2024-03-11
Pascha wielkanocna
Pascha wielkanocna
2024-03-12

Mazurek wielkanocny

Mazurek jest tradycyjnym, słodkim ciastem kuchni polskiej, tradycyjnie też pieczonym w okresie Wielkanocy. Jest niski do 4 cm., i ma kształt prostokątny lub kwadratowy. Przygotowuje się go z różnych ciast, ale najczęściej z kruchego. Zwykle jest to płat lub dwa, które się przekłada, lub pokrywa różnymi masami, a czasem gęstymi kremami. Masą bakaliową, orzechową, kajmakową, migdałową, czekoladową lub owocową. Na wierzchu najczęściej jest polewa, jakieś rysunki i zdobienia, albo kratka z pasków ciasta. Przygotowanie mazurka jest czasochłonne, ale warto go zrobić choć w tym tradycyjnym czasie wielkanocnym.

My przedstawiamy przepis na wielkanocny mazurek kajmakowy z dodatkiem bakalii.

Jak nazwa wskazuje, mazurek pochodzi z Mazur, choć etymologiczne słowo to wskazuje na szersze, mazowieckie pochodzenie. Obecnie jest to bardzo popularne ciasto wielkanocne w całej Polsce. Stał się ważnym elementem polskiej kultury kulinarnej podczas świąt Wielkiej Nocy. Jest jednym z najważniejszych ciast na stołach w tym czasie, kojarzonym z tradycją, radością i świętowaniem.

Mazurek wielkanocny – poznaj jego historię

Historia mazurka sięga średniowiecza. Początkowo był ciastem liturgicznym podczas świąt i uroczystości religijnych, potem pojawił się w ważnych chwilach na stołach szlacheckich, a na wielkanocnych w XVIII wieku. W przestrzeni pisanej jako ciasto związane z tymi świętami pojawił się dopiero w okresie powojennym. Jest definiowany jako tradycyjne ciasto wielkanocne, złożone z cienkiego spodu i płaskiej masy bakaliowej, lukrowane oraz zdobione.

Jako ciekawostkę można dodać, że „Mazurek orzechowy” to produkt, który w dniu 03.11.2011 roku został wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze, w województwie kujawsko-pomorskim. We wsi Kaniewo na Kujawach popularne stało się przygotowanie mazurka właśnie w takiej wersji, gdyż w tej okolicy rosła duża ilość drzew włoskiego orzecha. To właśnie on nadaje tej wersji ciasta charakterystyczny smak i aromat.

Mazurek wielkanocny

Kategoria: przepis, mazurek wielkanocny, wielkanocStopień trudności łatwy
Porcje

12

porcje
Czas przygotowania

1

godzina 
Czas gotowania

20

minut

Składniki

  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej typ 500 (opcjonalnie 450)

  • 200 g masła

  • 80 g cukru pudru i 20 g cukru waniliowego

  • 2 żółtka

  • czubata łyżka kwaśnej śmietanki 18%

  • forma do pieczenia wielkości 24 x 34 cm

  • Dodatkowo:
  • 350 g masy kajmakowej (opcjonalnie krówkowej)

  • około 250 g dowolnych bakalii (suszone rodzynki, żurawina, morele lub figi, orzechy laskowe lub pekan, migdały i płatki migdałowe)

Przygotowanie

  • Przesiej na stolnicę mąkę, dodaj pokrojone w kostkę masło, i posiekaj nożem, aż powstaną małe grudki.
  • Dodaj śmietankę, cukier i żółtka.
  • Masło, jajka i śmietanka mają być zimne, czyli wyjęte prosto z lodówki.
  • Następnie zagnieć i szybko wyrabiaj ciasto do połączenia składników, żeby nie nagrzewać go rękami.
  • Zawiń ciasto w folię spożywczą i odstaw na godzinę do lodówki.
  • Rozwałkuj ciasto na podsypanej stolnicy na grubość około 5 – 7 mm.
  • Wytnij z ciasta odpowiedni do formy kształt i włóż je do niej.
  • Z pozostałego ciasta uformuj dookoła blachy ozdobny wałeczek lub inny brzeg.
  • Środek lekko nakłuwaj widelcem.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 200ºC z opcją góra – dół około 20 minut, ciasto ma być nie za mocno spieczone, a lekko rumiane.
  • Odstaw ciasto do wystygnięcia.
  • W międzyczasie przygotuj masę i bakalie.
  • Orzechy oraz migdały lekko podpraż na patelni.
  • Bakalie sparz.
  • Kajmak, jeśli jest za gęsty lekko podgrzej, żeby lepiej się rozsmarował na cieście.
  • Rozsmaruj masę na cieście i udekoruj bakaliami.
  • Wersja szybsza to – posiekaj wszystkie bakalie i równomiernie rozłóż na masę.
  • Przed podaniem schłodź mazurek, żeby kajmak lekko stężał.

Uwagi

  • Piecz ciasto na papierze do pieczenia, wtedy łatwiej wyjmiesz je z blachy bez pokruszenia.
  • Możesz dodatkowo wykonać polewę czekoladową. Jeśli dajesz posiekane bakalie, wymieszaj je wtedy z masą kajmakową i zrób z polewy wzorki lub posmaruj całą. Możesz taki wierzch ozdobić wielkanocnymi napisami, wzorami oraz dekoracjami cukierniczymi. Albo bakaliami, jeśli wykorzystujesz je do dekoracji.
  • Zamiast polewy możesz przed masą kajmakową posmarować ciasto kwaskowym lub innym, ulubionym dżemem bądź powidłami.