koktajl z pokrzywy i mango
Słodka pokrzywa z blendera w minutę
2022-08-26
pasta carbonara dla weganów
Wegańska Pasta Carbonara
2022-08-26

Minestrone z Pesto

Włoska zupa minestrone to zupa na bazie warzyw, głównie cukinii, świeżej fasolki, marchwi, cebuli, można dodać zielonego groszku. Przygotowuje ją się głównie latem, kiedy mamy dostęp do świeżych warzyw.

Minestrone z Pesto

Kategoria: Przepisy, ObiadyStopień trudności Średni

Aromatyczna, pachnąca ziołami i słoneczną Italią. Włoska zupa minestrone. Wypróbuj nasz przepis z wykorzystaniem robota kuchennego Chef-O-Matic.

Składniki

  • 100 g cukinii

  • 100 g świeżej zielonej fasolki

  • 100 g cebuli

  • 100 g marchewki

  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

  • 2 łyżki pulpy z pomidorów

  • 100 g mrożonego bobu

  • 50 g drobnego makaronu

  • 600 ml bulionu drobiowego

  • 100 g gotowanej suchej białej fasoli

  • sól i pieprz

  • 25 g sosu pesto

Przygotowanie

  • Zmiksuj cukinię i fasolę (bez końcówek) na prędkości 4 przez 20 sekund.
  • Wyjmij je z dzbanka mieszającego.
  • Do dzbanka mieszającego włóż cebulę i marchewkę pokrojoną w ćwiartki.
  • Posiekaj na prędkości 5 przez 30 sekund.
  • Ostrożnie nałóż osłonę noża. Dodaj odrobinę oliwy z oliwek i gotuj na prędkości SL w 90 stopniach przez 7 minut.
  • Dodaj pulpy z pomidora i dalej gotuj na tej samej prędkości i temperaturze przez 5 minut.
  • Dodaj mieszankę cukinii i fasolki i gotuj dodatkowe 5 minut.
  • Dodaj bób i bulion drobiowy i gotuj prędkości SL w 90 stopniach przez 25 minut.
  • Dodaj makaron, wymieszaj i gotuj 2 minuty dłużej niż czas wskazany na opakowaniu na prędkości SL w 90 stopniach.
  • Dodaj odsączoną suchą fasolę i gotuj kolejne 2 minuty.
  • Dodaj sól i pieprz i dopraw do smaku sosem pesto.

Uwagi

  • To prawdziwa bomba witaminowa!