dynia na sniadanie
Pieczona dynia na śniadanie
2022-09-29
Pieczone frytki z dyni
2022-09-29

Curry z dynią i indykiem

Potrawy z dyni to idealna propozycja na jesienny obiad – smaczny i zdrowy. Możesz przygotować curry, z dynią, indykiem i zaskoczyć swoich najbliższych.

Curry z dynią i indykiem

Kategoria: Przepisy, ObiadyStopień trudności Średni
Porcje

4

porcje
Czas przygotowania

40

minut
Czas smażenia

10

minut
Kalorie

560

kcal

Składniki

  • 300 g dyni np. Hokkaido pokrojonej w kostce.

  • 700 g filetu z indyka

  • sól i pieprz

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 3 łyżeczki pasty curry

  • 100 ml gorącego bulionu warzywnego / ew. wody

  • łyżeczka kurkumy

  • pół łyżeczki curry

  • 100 ml mleczka kokosowego

  • ryż

Przygotowanie

  • Filet z indyka:
  • Filet z indyka oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Oliwę, pastę curry, kurkumę, curry, sól i pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę wymieszaj w małej miseczce.
  • Następnie powstałym sosem natrzyj indyka i odstaw go na minimum 30 minut.
  • Możesz też mięso przygotować dzień wcześniej i w pojemniku próżniowym przechować przez noc w lodówce.
  • Dynia:
  • Dynię obierz i pokrój w kostkę. Możesz również użyć mrożonej (już obranej i pokrojonej) dyni.
  • rozgrzanej patelni miedzianej z odrobiną tłuszczu, podsmaż dynię ok. 4 minut (mrożoną trochę dłużej).
  • Następnie zdejmij dynię z patelni i zblenduj ją na gładką masę.
  • Przygotowanie potrawy:
  • Na tę samą patelnię przełóż przygotowanego wcześniej indyka i usmaż go z każdej strony (nie dodawaj więcej tłuszczu).
  • Kiedy indyk już nie będzie surowy, dodaj zblendowaną dynię i wymieszaj.
  • Duś pod przykryciem około minuty. Następnie dodaj bulion warzywny. Pamiętaj, że im więcej dodasz bulionu tym sos będzie rzadszy.
  • Zagotuj. Na sam koniec dodaj mleko kokosowego, które złagodzi pikantność potrawy.
  • Im mniej mleka kokosowego dodasz tym potrawa będzie bardziej ostra.

Uwagi

  • Danie świetnie smakuje z ryżem. Smacznego!