owsianka z owocami
Chrupiąca owsianka z owocami
2022-10-17
domowy cheesburger z frytkownicy beztłuszcowej
Domowy cheeseburger z frytkownicy
2022-10-17

Krewetki w sosie czosnkowo-cytrynowym

Krewetki przygotowuje się szybko, tym bardziej we frytkownicy beztłuszczowej. Będą miękkie w środku i ugotowane równomiernie. Obtoczone w marynacie z czosnku i cytryny, będą smaczne oraz wyraziste. Krewetki z frytkownicy beztłuszczowej to zdrowa i szybka przekąska, idealna do podawania z koktajlami, w sałatkach lub z makaronem. Możesz zrobić ulubiony dip do maczania krewetek.

Krewetki w sosie czosnkowo-cytrynowym

Kategoria: Przepisy, ObiadyStopień trudności Łatwy
Porcje

4

porcje
Czas przygotowania

15

minut
Czas gotowania

5

minut

Składniki

  • pół kilograma dużych krewetek

  • 5 g sosu Worcestershire

  • 1 utarty ząbek czosnku

  • pół cytryny

  • 15 g soku z cytryny

  • 10 g przyprawy włoskiej

  • 5 gram zmielonych płatków czerwonej papryki

  • 25 g posiekanej natki pietruszki

  • szczypta soli

  • oliwa z oliwek extra vergine

Przygotowanie

  • Krewetki obierz i oczyść, dla ułatwienia ich jedzenia możesz oderwać ogonki.
  • Cytrynę pokrój w półksiężyce i usuń pestki.
  • W misce utrzyj czosnek z sosem Worcestershire, sokiem z cytryny, oliwą i pozostałymi przyprawami.
  • Do miski włóż krewetki oraz plasterki cytryny i dokładnie obtocz w mieszance.
  • W koszu frytkownicy beztłuszczowej ułóż równo krewetki i plastry cytryny.
  • Gotuj około 5 minut w temperaturze 200°C, aż krewetki stracą przeźroczystość i będą idealnie różowe.
  • Podawaj polane sosem z pojemnika frytkownicy i posypane natką pietruszki

Uwagi

  • Krewetki i cytryny możesz zamarynować godzinę wcześniej i przykryte włożyć do lodówki. Po 4 minutach gotowania sprawdź czy krewetki są już idealnie różowe, żeby ich nie rozgotować.
  • Jeśli masz problem z zakupem sosu Worcestershire, to możesz użyć sosu sojowego, ale pamiętaj, że smak potrawy będzie trochę inny.