Przepis na likier kawowy
Likier kawowy domowej roboty
2022-11-27
danie jednogarnkowe makaron z brokulem i pieczarkami
Danie jednogarnkowe – makaron z pieczarkami i brokułami 
2022-11-29

Kurczak po chińsku

Egzotyczna potrwa jaką jest kurczak po chińsku to powód, dla którego tak popularne na całym świecie są bary z kuchnią azjatycką, w tym z kuchnią chińską. Jest wiele wersji tego sposobu przyrządzania kurczaka. Nie trzeba jednak udawać się do restauracji chińskiej, żeby spróbować tej potrawy. Kurczaka po chińsku można łatwo przygotować samodzielnie w domu. My przedstawiamy przepis na kurczaka z warzywami, grzybami mun i chińskimi dodatkami, oraz z typowym dla tej kuchni makaronem ryżowym. 

Kurczak po chińsku

Kategoria: ObiadRodzaj kuchni: ChińskaStopień trudności Łatwy
Porcje

2

porcje
Czas przygotowania

45

minut
Czas gotowania

15

minut

Składniki

  • 300 g makaronu ryżowego

  • podwójny filet z piersi kurczaka

  • 1 marchewka

  • kawałek pora

  • 1 papryka czerwona

  • 1 papryczka ostra

  • 1 duża cebula

  • 100 g grzybów mun

  • 2 ząbki czosnku

  • 10 g świeżego imbiru

  • sos sojowy

  • olej ryżowy lub sezamowy

  • 6 pędów bambusa z zalewy lub świeżych

  • sól i pieprz

Przygotowanie

  • Pierś z kurczaka pokrój w średnią kostkę.
  • Mięso włóż do miski, zalej sosem sojowym i olejem, tak żeby można je było dobrze obtoczyć.
  • Dodaj przetarty przez praskę czosnek, starty imbir i drobno posiekaną papryczkę, wymieszaj i odstaw na godzinę do lodówki.
  • Grzyby mun zalej wrzątkiem, po kwadransie odcedź i pokrój w paski.
  • Paprykę, obraną marchewkę i pora oraz pędy bambusa pokrój w paski, a cebulę w kostkę.
  • Zamarynowanego kurczaka podsmaż na patelni bez tłuszczu, wedle uznania dopraw jeszcze sosem sojowym, solą i pieprzem.
  • Dodaj warzywa, grzyby oraz pędy bambusa i duś aż mięso będzie gotowe, a składniki zmiękną.
  • Ugotuj makaron i podawaj kurczaka z dodatkami na makaronie.

Uwagi

  • Rada: Kurczaka po chińsku w tej wersji można również podawać z ryżem. Potrawę można przyrządzić w woku, pod koniec przesmażając razem makaron i mięso z dodatkami.