łosoś koperkowy
Łosoś w sosie koperkowo śmietanowym 
2022-12-13
ciasto snikers bez pieczenia
Ciasto snickers bez pieczenia
2022-12-13

Paszteciki z warzywami i szynką

Paszteciki, szczególnie z kapustą i grzybami, kojarzą się z barszczem wigilijnym. Jednak jest to świetna przystawka i przekąska także w ciągu całego roku. Paszteciki można przygotować z ciasta francuskiego, drożdżowego lub kruchego. Również nadzienie może być różne, czyli wytrawne, a nawet słodkie. My polecamy paszteciki warzywne z prostym ciastem w rodzaju kruchego. Można je szybko przygotować we frytkownicy beztłuszczowej Home Vero. 

Paszteciki z warzywami i szynką

Stopień trudności Łatwy
Porcje

16

porcje
Czas przygotowania

30

minut
Czas gotowania

20

minut

Składniki

  • Składniki na farsz:
  • 500 g warzyw mrożonych lub świeżych (marchewka, groszek, kukurydza, fasolka)

  • 100 g szynki

  • 100 g żółtego sera

  • sól i pieprz do smaku

  • Składniki na ciasto:
  • szklanka mąki pszennej

  • 3/4 kostki margaryny

  • 1 małe jajko

  • 80 ml kwaśnej, gęstej śmietany

  • szczypta soli

  • oliwa z oliwek w sprayu

Przygotowanie

  • Przygotowanie farszu:
  • Jeśli warzywa są mrożone, najpierw je rozmroź.
  • Warzywa i szynkę pokrój w kostkę.
  • Ser zetrzyj na tarce.
  • Wymieszaj warzywa, szynkę oraz ser i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  • Przygotowanie ciasta i pasztecików:
  • Zagnieć mąkę z margaryną, śmietaną, jajkiem i solą do uzyskania jednolitej masy.
  • Podsyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto w wąski prostokąt.
  • Na dłuższym boku rozłóż farsz i zwiń ciasto w rulon.
  • Rulon pokrój w paszteciki około 5 cm, możesz je posmarować roztrzepanym jajkiem.
  • Spryskaj oliwą w sprayu pojemnik frytkownicy beztłuszczowej Home Vero.
  • Smaż partiami po jednej warstwie w 180ºC około 20 minut, w połowie przewracając paszteciki.

Uwagi

  • Rada: Żeby farsz był bardziej miękki, można go przesmażyć przedtem na patelni na odrobinie oleju.