Piernik na Boże Narodzenie
Piernik na Boże Narodzenie 
2022-12-16
tiramisu
Klasyczne włoskie tiramisu
2022-12-19

Pieczony dorsz w sosie beszamelowym

Zapiekanki z ziemniakami to ciekawe, stosunkowo proste i smaczne dania obiadowe. Jeżeli dodamy do tego jeszcze rybę, to powstanie niesamowita zapiekanka rybna. Nie od dzisiaj wiemy, że ryby są zdrowe i powinniśmy na stałe włączyć je do naszej diety. Niestety, ryba nie zawsze nam wyjdzie tak jak chcemy. Znaleźliśmy na to sposób, połączyliśmy prostą zapiekankę ziemniaczaną, sos beszamelowy (który znamy i lubimy z lazanii) z kawałkami filetu z dorsza. I tak powstał nasz pieczony dorsz w sosie beszamelowym.

Pieczony dorsz w sosie beszamelowym

Kategoria: PrzepisyStopień trudności średni
Porcje

6

porcje
Czas przygotowania

35

minut
Czas pieczenia

1

godzina 

Danie proste, pyszne i zawsze wychodzi. Jest to jeden z fajniejszych i ciekawszych pomysłów na nietuzinkowe podanie białej ryby.

Składniki

  • 800 g do 1 kg dorsza (filet bez skóry lub polędwica)

  • Ok. 80 g startego twardego sera np. parmino

  • Natka pietruszki

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków

  • 50 ml śmietany 30%

  • Cebula

  • 400 ml bulionu warzywnego

  • Sól i pieprz

  • Gałka muszkatołowa

  • Sos beszamelowy 
  • 50 g masła 

  • 3 łyżki mąki pszennej 

  • Szczypta soli, gałka muszkatołowa 

  • 500 ml mleka (może być krowie lub owsiane, sprawdzi się również śmietana) 

Przygotowanie

  • Do lekko ciepłych (ugotowanych i obranych) ziemniaków dodajemy śmietankę, masło, gałkę muszkatołową i ubijamy na puree tłuczkiem.
  • Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.
  • W rondelku roztop masło. Do roztopionego masła dodaj mąkę i cały czas mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj mleko i wymieszaj do powstania gładkiego rzadkiego sosu. Dodaj sól oraz gałkę muszkatołową.
  • Do sosu beszamelowego dodaj podsmażoną cebulę oraz wlej bulion warzywny, wymieszaj i zagotuj (sos będzie może się wydawać rzadki).
  • Rybę pokrój na kawałki i ułóż w formie. Dopraw solą i pieprzem.
  • Wylewamy na nią sos beszamelowy z bulionem.
  • Na wierzch wykładamy puree ziemniaczane oraz posypujemy tartym serem.
  • Formę z rybą wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika z termoobiegiem i pieczemy ok. 45 minut.
  • Po upieczeniu wyciągamy zapiekankę i pozostawiamy na zewnątrz przez około 15 minut. Dopiero po tym czasie możemy otworzyć formę i pokroić zapiekankę.
  • Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki.

Uwagi

  • Filet z dorsza możesz śmiało zastąpić polędwicą z dorsza lub inną białą rybą pozbawioną ości.