Koktajl wzmacniający odporność
2023-01-11
Czekoladowe ciasto z owocami
2023-01-20

Pieczony łosoś z warzywami

Łosoś jest rybą morską i słodkowodną, spotykaną w kilku gatunkach. Ma charakterystyczny smak, kolor i soczyste mięso. Warto dodać, że łosoś jest źródłem cennych składników odżywczych, białka, witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych Omega-3. Można go spożywać na surowo w postaci tatara i carpaccio, a także smażyć piec i wędzić. Ponieważ jest to zdrowa ryba, nasza propozycja to zdrowy łosoś pieczony we frytkownicy beztłuszczowej, z dodatkiem równie zdrowych warzyw.

Pieczony łosoś z warzywami

Kategoria: Przepisy, ObiadyStopień trudności Łatwy
Porcje

1

porcje
Czas przygotowania

15

minut
Czas smażenia

20

minut

Składniki

  • pół kilograma filetu z łososia

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • 1 seler naciowy

  • biała część z 1 pora

  • ząbek czosnku

  • pęczek koperku

  • świeży tymianek

  • 15 ml soku z cytryny.

  • 30 ml oliwy z oliwek

  • sól i świeżo zmielony pieprz

  • 30 ml bulionu warzywnego

Przygotowanie

  • Łososia pokrój w kawałki około 4 cm.
  • Marchewkę i pietruszkę po obraniu pokrój w słupki, a pora i seler naciowy w plasterki.
  • Czosnek pokrój w cienkie plasterki, a koperek drobno posiekaj.
  • Do miski wlej bulion warzywny i oliwę, dodaj koperek, listki tymianku i sok z cytryny oraz sól i pieprz, dokładnie wymieszaj.
  • W nasmarowanym oliwą pojemniku frytkownicy beztłuszczowej ułóż warzywa.
  • Na nich połóż rybę i dokładnie nasmaruj marynatą.
  • Smaż łososia we frytkownicy nagrzanej do 180ºC około 20 minut.

Uwagi

  • Rada: Do marynaty możesz dodać startą skórkę ze sparzonej cytryny. Rybę możesz wcześniej potrzymać pół godziny w marynacie. Łososia z warzywami możesz podawać z frytkami z ziemniaków lub batatów.