Pesto rosso z suszonych pomidorów
2023-01-24
Krokiety ziemniaczane z parmezanem
2023-01-25

Zapiekanka ziemniaczana z serem

Zapiekanki to przysmak bardzo wielu osób. Nie sposób wymienić, z czego mogą być przygotowane. Przepisów, składników i dodatków jest mnóstwo. Mięso, wędliny, kiełbasy, warzywa, grzyby i wiele innych składników. Najpopularniejsze są zapiekanki ziemniaczane i makaronowe, zwłaszcza z żółtym serem. Ciepły, ciągnący się ser zachwyca nie tylko dzieci. My polecamy prostą, ziemniaczaną zapiekankę, którą można szybko przygotować we frytkownicy beztłuszczowej. Jest to świetna alternatywa oraz dodatek do mięs i ryb na obiad, zamiast tradycyjnie gotowanych ziemniaków.

Zapiekanka ziemniaczana z serem

Kategoria: Przepisy, ObiadyStopień trudności Łatwy
Porcje

4

porcje
Czas przygotowania

30

minut

Składniki

  • pół kilograma ziemniaków

  • 50 g sera ementalera

  • 100 ml śmietany

  • sól i świeżo zmielony pieprz

  • 30 ml oleju rzepakowego

Przygotowanie

  • Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki.
  • Utrzyj ser na dużych oczkach.
  • W misce wymieszaj śmietanę z serem i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  • Wysmaruj pojemnik frytkownicy beztłuszczowej olejem.
  • Układaj plasterki ziemniaków warstwami.
  • Polej ziemniaki masą śmietanową.
  • Piecz zapiekankę w rozgrzanej do 200°C frytkownicy przez około 15 minut, aż uzyska złoty kolor.

Uwagi

  • Rada: Miłośnicy orzechowego posmaku zamiast ementalera, mogą użyć sera gruyère. Ser lub jego część można też nałożyć na ziemniaki zalane śmietaną. Śmietanę można wymieszać z 1 jajkiem.