Huesos de Santo – marcepanowe rurki z Hiszpanii
2023-10-10
Pumpkin Pie – tarta dyniowa z Ameryki
2023-10-10

Pan de Muerto – meksykański chlebek zmarłych

Meksykański chlebek zmarłych Pan de Muerto tradycyjnie jest wypiekany w tym kraju w czasie poprzedzającym Święto Zmarłych Día de los Muertos, obchodzone od 1 do 2 listopada. W Meksyku te obchody są radosnym świętowaniem pamięci o zmarłych. Przygotowywane są różne, oryginalne dania, w tym chlebek z wzorem, który przypomina skrzyżowane piszczele i czaszkę w postaci pasków i kulki na środku. Nazywany chlebem umarłych, Pan de Muerto to niekiedy rodzaj słodkich bułeczek drożdżowych, w Meksyku wypiekany jest głównie w postaci chleba. My proponujemy przepis na Pan de Muerto, z którego można zrobić 2 chlebki lub kilkanaście bułeczek.

Jako ciekawostkę można dodać, że meksykańskie Święto Zmarłych Día de los Muertos zostało wpisane na listę dziedzictwa światowego UNESCO, ze względu na oryginalność oraz sposób obchodzenia.

Pan de Muerto – meksykański chlebek zmarłych

Stopień trudności łatwy
Porcje

2

porcje
Czas przygotowania

1

godzina 

15

minut
Czas gotowania

40

minut

Składniki

  • 600 g mąki pszennej

  • 80 ml mleka

  • 4 jajka + 1

  • 80 g cukru

  • 140 g roztopionego masła

  • 20 g świeżych drożdży

  • starta skórka z 1 pomarańczy

  • sezam

  • szczypta soli

Przygotowanie

  • Mleko podgrzej w rondelku, dodaj pokruszone drożdże i trochę mąki, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny.
  • Masło roztop i odstaw do wystygnięcia.
  • Pomarańczę sparz i zetrzyj pomarańczową część skórki.
  • Do miski wbij jajka i utrzyj z cukrem mikserem.
  • Dodaj zaczyn drożdżowy, przesianą mąkę, sól oraz skórkę pomarańczową.
  • Wyrabiaj ciasto ręcznie, dodając stopniowo roztopione masło.
  • Uformuj kulę, włóż do natłuszczonej miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 2- 3 godziny, aż podwoi objętość.
  • Ciasto ponownie krótko ugniataj, odkrój nieduży kawałek, resztę podziel na 2 części i uformuj okrągłe bochenki, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Z reszty ciasta uformuj 4 wałeczki i 2 kulki.
  • Na chlebkach układaj po 2 skrzyżowane wałeczki i kulkę na środku.
  • Przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce.
  • Posmaruj chlebki roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem.
  • W piekarniku nagrzanym do 180ºC piecz chlebki około 40 minut, aż lekko zbrązowieją.

Uwagi

  • Wyrobione ciasto powinno być gładkie, jeśli jest za rzadkie dodaj trochę mąki.
  • Chlebki możesz podawać posmarowane roztopionym masłem i posypane cukrem pudrem.
  • Jeśli lubisz, do przygotowania ciasta możesz dodać 2 łyżeczki zmielonego anyżu, bo tak jest w tradycyjnym przepisie z Meksyku.