Pierś z kaczki
2023-04-13
Ciasto ze śliwkami
2023-04-13

Pieczona gęś nadziewana ziemniakami

Gęsina obok mięsa kaczki jest uznawana za najszlachetniejszy rodzaj drobiu. To najbardziej tłusty gatunek ptactwa, jednak i tak gęsina jest zdrowa, a jej jedzenie przynosi wiele korzyści dla organizmu. Mięso gęsi to źródło wielu witamin i cennych kwasów omega-3 i omega-6. Gęsinę można przyrządzić na wiele sposobów. My proponujemy Gęś pieczoną w całości i nadziewaną ziemniakami. Jest to danie jednogarnkowe, bo zawiera i ziemniaki i mięso.

Pieczona gęś nadziewana ziemniakami

Kategoria: Obiady, PrzepisyStopień trudności łatwy
Porcje

10

porcje
Czas przygotowania

4

godziny 

20

minut
Czas gotowania

4

godziny 

Składniki

  • około 3,5 kg gęś

  • 0,5 kg małych ziemniaków

  • pół litra rosołu lub bulionu drobiowego

  • 2 ząbki czosnku

  • kilka gałązek rozmarynu

  • czerwone wino wytrawne

  • sól i pieprz

Przygotowanie

  • Dzień przed pieczeniem zamarynuj gęś, z marynaty powinna wystawać jedynie skórka.
  • Przygotuj w naczyniu żaroodpornym marynatę z wina, rozmarynu i startych ząbków czosnku.
  • Natrzyj mięso solą i pieprzem, włóż do marynaty skórką do góry i odstaw do lodówki.
  • Następnego dnia ugotuj ziemniaki w rosole lub bulionie, odcedź i obierz.
  • Wyłóż gęś z naczynia żaroodpornego, natrzyj środek solą i pieprzem, nadziej gęś ziemniakami i dodaj rozmaryn z marynaty.
  • Nagrzej piekarnik do 180ºC i piecz gęś pod przykryciem przez godzinę z termoobiegiem.
  • Zmniejsz temperaturę do 160ºC i piecz kolejne 2-2,5 godziny.
  • Na 20 minut przed końcem pieczenia możesz zdjąć pokrywkę żeby skórka była chrupiąca.

Uwagi

  • Na każdy kilogram gęsi czas pieczenia wynosi 45 minut, w temperaturze minimum 160ºC. Marynatę z tłuszczem wytopionym z gęsi możesz użyć do przygotowania sosu.