Szparagi z sosem holenderskim – przepis
2023-06-30
Mop do podłogi i rewolucja w sprzątaniu
2023-06-30

Pieczona karkówka z warzywami – pomysł na Wielkanocny obiad

Rewelacyjnym naczyniem, nie tylko na Wielkanoc ale i na co dzień, jest patelnia Cerafit Steel Firmy Genius ze stali i ceramiki. Ma nieprzywierającą, gładką i odporną na zarysowania powłokę. Zdejmowany, ergonomiczny uchwyt, wysoka krawędź i szklana pokrywa umożliwiają pieczenie potraw w piekarniku, patelnia Cerafit jest żaroodporna. Model w rozmiarze 28 centymetrów pozwala przygotować większy posiłek dla całej rodziny.

Rodzinny czas, wspólne świętowanie, rozmowy i posiłki to coś, co kojarzy się ze Świętami Wielkanocnymi. Choć najważniejszym posiłkiem w tym dniu jest tradycyjne śniadanie Wielkanocne ze Święconką, to Wielkanocny obiad również skupia dużą uwagę. Dlatego każdy stara się przygotować jak najsmaczniejsze potrawy. O ile tradycyjny rosół czy żurek i barszcz Wielkanocny nasuwają się same, tak drugie danie wymaga większej kreatywności. Pomysły na Wielkanocny obiad pojawiają się wszędzie, są i te sprawdzone od lat przepisy.

Co i jak przygotować na obiad w Wielkanoc? Podstawą w polskich domach najczęściej są przeróżne mięsa, smażone, pieczone czy duszone. Rewelacyjnym naczyniem jest patelnia Cerafit Steel Firmy Genius ze stali i ceramiki. Można smażyć zdrowo i piec z niewielką ilością lub bez tłuszczu. Warstwowe, stalowe dno nagrzewa się wyjątkowo szybko i równomiernie rozprowadza ciepło. Cały posiłek można przygotować w jednym naczyniu.

Pieczona karkówka z warzywami – pomysł na Wielkanocny obiad

Stopień trudności łatwy
Czas przygotowania

18

minut
Czas gotowania

2

godziny 

Składniki

  • 0,6 kg karkówki wieprzowej

  • 6 cebul

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 nieduża pietruszka i marchewka

  • kawałek selera

  • 1 pomidor świeży lub z zalewy

  • odrobina tymianku

  • papryka  czerwona,

  • sól i pieprz

Przygotowanie

  • Karkówkę pociąć na plastry, lekko rozbić oraz doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na patelni na odrobinie oleju na złoty kolor.
  • Warzywa i cebulę z czosnkiem pokroić w dowolny kształt.
  • Po odłożeniu mięsa na patelni Cerafit podsmażamy cebulę i resztę warzyw z przyprawami.
  • Wkładamy na patelnię mięso, przykrywamy i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180o przez około dwie godziny.