Pasztet z ziemniaków i cukinii 
2023-03-27
Sałatka z owoców egzotycznych 
2023-03-27

Pieczony kurczak w miodzie 

Drób to jedno z popularniejszych mięs. Jest przy tym źródłem wielu cennych składników jak białko i witaminy. Oczywiście najsmaczniejsze i najzdrowsze mięso będzie z ekologicznego kurczaka. Warto zwracać na to uwagę przy zakupie. Kurczaka można przyrządzać na wiele sposobów, od rosołu, różnego zastosowania filetu z piersi, po udka i skrzydełka oraz kurczaka w całości. My proponujemy pieczonego kurczaka na słodko. To świetna potrawa na niedzielny obiad. 

Pieczony kurczak w miodzie 

Kategoria: Obiady, PrzepisyStopień trudności łatwy
Porcje

6-8

porcje
Czas przygotowania

2

godziny 
Czas gotowania

1

godzina 

30

minut

Składniki

  • kurczak o wadze około 1,5 kg

  • 3 słodkie jabłka

  • 1 cebula czerwona

  • ząbek czosnku

  • mały pęczek tymianku

  • 60 ml oliwy z oliwek

  • szklanka płynnego miodu

  • sól i świeżo zmielony pieprz

  • sok z 1 cytryny

  • sos miodowo-czosnkowy
  • miód

  • czosnek

  • ocet jabłkowy

Przygotowanie

  • Pokrój jabłka na małe kawałki.
  • Pokrój cebule w kostkę, posiekaj drobno czosnek i listki tymianku.
  • Wymieszaj składniki nadzienia z połową oliwy, dopraw solą i pieprzem, odstaw na chwilę do przejścia smaków.
  • Nałóż nadzienie do kurczaka tak żeby było luźne, a nie ciasno ubite.
  • Podgrzej na patelni miód z sokiem z cytryny i oliwą, dodaj sól i pieprz.
  • Kurczaka dokładnie posmaruj połową marynaty z miodu.
  • Piecz w temperaturze 200ºC półtorej godziny, aż skórka będzie złocista.
  • Co jakiś czas smaruj kurczaka marynatą.
  • sos miodowo-czosnkowy
  • Na patelni rozgrzej miód w takiej ilości jaką potrzebujesz, żeby w naczyniu było dość sosu.
  • Dodaj ocet jabłkowy i przytarty przez praskę czosnek.
  • Możesz podawać kurczaka z podgrzanym sosem, ale więcej aromatu przejdzie do mięsa, jeśli w połowie pieczenia wlejesz sos do naczynia.

Uwagi

  • Jeśli masz innej wielkości kurczaka, piecz około 40 minut na każdy kilogram. 
  • Najlepiej sprawdzić czy kurczak jest gotowy termometrem do mięs, powinno mieć przynajmniej 80ºC. 
  • Do sosu możesz dodać trochę sosu sojowego.