Faszerowana papryka
2023-08-28
Frytki z bakłażana w panierce
2023-08-28

Placuszki z cukinii

Jedną z popularniejszych potraw w naszym kraju są placki ziemniaczane. Można je jeść same lub z dodatkami. Podobnie jest z alternatywną wersją, jaką są placuszki z cukinii. Zależnie od upodobania można je podawać ze śmietaną, jogurtem, sosem czosnkowym, a nawet pomidorowym. My podajemy szybki przepis na placuszki z cukinii i kukurydzy, które można usmażyć we frytkownicy beztłuszczowej w zdrowszej wersji. Będą także pyszne i chrupiące.

Cukinia to pnąca roślina z rodziny dyniowatych. Jest uniwersalna i można ją wykorzystać na różne sposoby. Zawiera sporo witamin, składników mineralnych oraz kwasu foliowego i jest małokaloryczna. Świeża kukurydza również zawiera cenne witaminy i minerały.

Placuszki z cukinii

Stopień trudności łatwy
Porcje

6

porcje
Czas przygotowania

30

minut
Czas gotowania

20

minut

Składniki

  • 500 g cukinii (około 2 szklanek po starciu i odsączeniu)

  • 200 g świeżej kukurydzy

  • 60 g mąki kukurydzianej

  • 80 g mąki pszennej

  • 1 cebula

  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • 4 łyżki startego sera żółtego

  • 2 jajka

  • oliwa w sprayu

  • po łyżeczce papryki i sproszkowanego czosnku

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  • Jeżeli cukinia ma twardą skórkę obierz ją.
  • Zetrzyj cukinię na tarce o grubych oczkach.
  • Posyp solą i odstaw na 20 minut, następnie bardzo dokładnie odsącz z wody, którą puści.
  • Cebulę drobno posiekaj.
  • Wszystkie składniki włóż do miski i wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Spryskaj pojemnik frytkownicy beztłuszczowej oliwą i nakładaj łyżką placuszki takiej samej wielkości.
  • Smaż partiami we frytkownicy nagrzanej do temperatury 200ºC 20 minut.
  • W połowie smażenia odwróć placuszki na drugą stronę.

Uwagi

  • Zamiast sproszkowanego, możesz wypróbować świeży czosnek przeciśnięty przez praskę. Możesz też oprócz natki pietruszki dodać świeży koperek.