Ciasteczka z czekoladą
2023-04-24
Ogród przed domem – aranżacje, inspiracje i pomysły
2023-04-25

Portugalskie mini tarty z budyniem

Pasteis de nata to portugalskie mini tarty z kremem budyniowym, czyli rodzaj babeczek budyniowych z ciasta francuskiego. Są bardzo popularne w Portugalii, ale też na całym świecie. Są sycące i słodkie, chrupiące z zewnątrz, a w środku wypełnione waniliową masą budyniową. My proponujemy przygotować je w małych foremkach opiekacza do jajek HomeVero Egg Bite Maker. Proporcje składników można dopasować pod potrzebną ilość tart, a także smażyć je partiami.

Portugalskie mini tarty z budyniem

Kategoria: Desery, PrzepisyStopień trudności łatwy
Porcje

4

porcje
Czas przygotowania

1

godzina 

Składniki

  • płat ciasta francuskiego na maśle około 300 g

  • 250 ml mleka

  • 70 ml wody

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 150 g cukru

  • 4 żółtka

  • laska cynamonu

  • łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie

  • W dużej misce wymieszaj mąkę i ekstrakt z wanilii w 1/4 mleka.
  • Zagotuj wodę z cukrem i cynamonem.
  • W drugim garnku zagotuj resztę mleka i wlej do rozmieszanej mąki, intensywnie rozmieszaj.
  • Gdy woda lekko przestygnie, wyjmij cynamon z syropu z cukru i wlej do mleka z mąką, intensywnie wymieszaj żeby nie było grudek.
  • Roztrzep żółtka i dodaj do przestudzonej wody z mąką, dokładnie wymieszaj.
  • Przelej mieszankę do garnka i zagotuj ciągle mieszając, doprowadź do wrzenia i od razu zdejmij z ognia.
  • Mieszanka powinna mieć lejącą konsystencję.
  • Z rozwałkowanego ciasta francuskiego wycinaj kółka nieco większe od średnicy małych foremek opiekacza.
  • Wyłóż foremki ciastem tak, żeby pokrywało dno i boki.
  • Wlej mieszankę do wysokości 3/4 foremek.
  • Piecz około 15 minut, aż wierzch się zarumieni.
  • Podawaj babeczki posypane cynamonem, a opcjonalnie cukrem pudrem.