domowe pączki na tłusty czwartek
Tradycyjne domowe pączki na Tłusty Czwartek
2022-09-13
dynia na sniadanie
Pieczona dynia na śniadanie
2022-09-29

Quiche Lorraine – placek zalany masą jajeczno-śmietanową

Quiche to wypiek w formie placka, który składa się z kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia, które zalane jest masą jajeczno-śmietanową. Nasz przepis na Quiche z boczkiem i karczochami podbije serca każdego miłośnika kuchni. Dzisiaj przedstawiamy Quiche Lorraine. Do wykonania wykorzystaliśmy sprzęt z kuchni TV Okazje, który znajdziesz tutaj.

Quiche Lorraine – placek zalany masą jajeczno-śmietanową

Kategoria: Przepisy, ObiadyRodzaj kuchni: FrancuskaStopień trudności Trudny
Porcje

8

porcje
Czas przygotowania

1

godzina 
Czas pieczenia

30

minut

Składniki

  • Kruche ciasto:
  • 250 g mąki (pszennej tortowej)

  • 1 łyżeczkę soli morskiej

  • 150 g zimnego masła

  • 1 jajko

  • 1 łyżkę zimnego mleka

  • Nadzienie:
  • 250 g chudego boczku wędzonego

  • 1 łyżeczkę syropu klonowego lub miodu

  • 250 g karczochów w oleju

  • 100 g sera gruyère (lub innego żółtego sera w kawałku)

  • Masa jajeczna:
  • 200 g śmietanki 30%

  • 100 g serka mascarpone

  • 50 ml mleka

  • 2 jajka

  • 3 żółtka

  • szczyptę soli

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • Dodatkowo:
  • folia aluminiowa

  • stolnica i wałek

  • obciążenie (np. suchą fasole)

  • formę na tatrę o średnicy 28 cm

Przygotowanie

  • Kruche ciasto:
  • Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, posiekane masło oraz jajko.
  • Rozcieramy palcami masło z jajkiem, następnie stopniowo dodajemy mąkę, wciąż rozcierając w palcach składniki, aż powstanie drobna kruszonka.
  • Dodajemy mleko i szybko zagniatamy gładkie ciasto łącząc składniki w kulkę. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 20 minut.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  • Wyjmujemy ciasto z lodówki i podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na placek nieco większy niż średnica formy. Podczas rozwałkowywania często przesuwamy i przewracamy ciasto, wówczas nie będzie się kleiło i przywierało do stolnicy i wałka.
  • Ciasto przenosimy do formy i wyklejamy nim dno oraz boki. Wstawiamy do lodówki na 20 minut.
  • Spód tarty dziurkujemy widelcem, dno i boki okrywamy folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu). Na dno wysypujemy suchą fasolę.
  • Wstawiamy do urządzenia i pieczemy przez 15 minut. Usuwamy folię i obciążenie i pieczemy dalej przez około 13 minut na złoty kolor.
  • Wyjmujemy ciasto, nie wyłączając piekarnika. W czasie gdy piecze się spód, możemy przygotować nadzienie.
  • Nadzienie:
  • Boczek kroimy w kosteczkę, wykładamy na patelnię i na umiarkowanym ogniu smażymy przez około 10 minut, aż się lekko zrumieni i wytopi. Pod koniec dodajemy syrop klonowy.
  • Wyjmujemy karczochy z zalewy i ścieramy na tarce ser.
  • Masa jajeczna:
  • Miksujemy w misce jajka z żółtkami (nie ubijamy!), następnie dodajemy śmietankę, mascarpone i mleko, doprawiamy solą, gałką muszkatołową, ponownie miksujemy na jednolitą masę.
  • Boczek i karczochy układamy na cieście, zalewamy masą jajeczną, posypujemy tartym serem i ostrożnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 25-30 minut, do czasu aż masa będzie ścięta.
  • Potrawę podajemy z sałatką z rukoli albo roszponki z pomidorkami koktajlowymi lub posiekanymi suszonymi pomidorami i winegretem miodowym.

Uwagi

  • Uwaga: jeśli mamy mniejszą formę np. 23 cm średnicy, wówczas nie wykorzystamy całego ciasta kruchego tylko około 2/3 ilości. Składniki na nadzienie i masę jajeczną należy zmniejszyć również o około 1/3.