
Mrożony jogurt z owocami
2025-07-02
Sałatka z bobem
2025-07-11Retilonowe sałatki z marchewki, znane też jako kolagenowe lub przeciwstarzeniowe, stały się od niedawna hitem internetu. Jest to nazwa popularnej w mediach społecznościowych surówki z marchewki, która jest polecana ze względu na zawartość beta-karotenu i jego potencjalny wpływ na skórę. Cieszy się popularnością wśród osób dbających o zdrową skórę i jej wygląd, zwłaszcza dostarczając niezbędnych składników odżywczych w swojej diecie. Warto sięgnąć po tę prostą w przygotowaniu, modną potrawę, która może wspomóc cerę, a dodatkowo nawiązuje do trendu zdrowego odżywiania i może być elementem zbilansowanej diety.
Nasza propozycja to retinolowa pasta z marchewki. Oczywiście można ją przygotować z tych samych składników w formie sałatki z surowej marchwi. Jednak pasta też będzie pyszna i zdrowa, ale bardziej uniwersalna. Składniki można dodawać zgodnie z preferencjami, może być samodzielną przekąską lub dodatkiem do pieczywa i innych potraw. Podstawą zawsze jest jednak marchewka. Niepozorna, powszechna i może trochę niedoceniana, jeżeli chodzi o wartości oraz właściwości odżywcze, ale w retinolowej sałatce czy paście musi się znaleźć. Dlaczego nagle stała się tak rozchwytywana i o co chodzi z tym retinolem?
Dlaczego marchewka i co ma wspólnego witamina A z retinolem?
Retinolowe sałatki przeciwstarzeniowe z marchewką mają być sposobem na poprawę wyglądu oraz samopoczucia. Marchewka to skarbnica beta-karotenu – przeciwutleniacza i prekursora witaminy A, który nasz organizm przekształca właśnie w witaminę A, znaną jako retinol. Uważa się go za sprzymierzeńca młodego wyglądu skóry. Jest składnikiem wielu kremów o działaniu przeciwzmarszczkowym, przyczynia się między innymi do większej produkcji kolagenu. Warto skorzystać z tych właściwości dla skóry od środka, a nie tylko z zewnątrz.
Witamina A wspiera odnowę komórkową i utrzymanie zdrowej cery, wspiera jej regenerację oraz elastyczność. Poprawia odcień i stan nawilżenia oraz odżywienia. Dobrze wpływa też na oczy i odporność. Jeżeli jednak chodzi o przekształcanie beta-karoten w witaminę A, w przypadku ugotowanej marchwi uwalnia się go więcej i jest lepiej przyswajalny. Ściany komórkowe tkanek roślinnych zmiękczają się, co ułatwia organizmowi proces przekształcenia. Nie zmienia to faktu, że w każdej formie spożywanie marchewek może przyczyniać się do dostarczenia do organizmu tej cennej witaminy. Warto dodać, że zawierają również sporo błonnika, który wspiera równowagę hormonalną, co pomaga zapobiec problemom skórnym, a także wspiera trawienie. Są także źródłem minerałów oraz witamin C i K.
Dodatkowe składniki
Należy dodać, że do przekształcenia beta-karotenu w retinol potrzebne są tłuszcze. To w nich się rozpuszcza, więc jego wchłanianie i przekształcanie zależy od ich obecności w diecie. Dodanie do potraw z marchewką zdrowych tłuszczów, takich jak oliwa z oliwek, olej z awokado czy tłuszcze zawarte w orzechach, poprawia przyswajalność beta-karotenu i zwiększa szanse na jego przekształcenie w retinol, co pozwala optymalnie wykorzystać jego potencjał.
W sałatce czy paście retinolowej sprawdzą się orzechy włoskie, które zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, z przewagą kwasów omega-3 i omega-6, ale również jednonienasycone kwasy tłuszczowe i niewielkie ilości kwasów tłuszczowych nasyconych. Olej sezamowy zawiera antyoksydanty, w tym witaminy z grupy B, które mają właściwości przeciwzapalne. Działa też nawilżająco oraz łagodząco, bo zawiera kwasy tłuszczowe. Ocet ryżowy wykazuje właściwości antybakteryjne i łagodzące stany zapalne, może też pomóc w regulacji pH skóry. Przyda się też czosnek, który wspiera produkcję i regenerację kolagenu dla utrzymania jędrności skóry. Zawiera też antyoksydanty, działa przeciwzapalnie oraz antybakteryjnie.
Retinolowa pasta z marchewki
Kategoria: pasta, przekąskaStopień trudności łatwy6
porcje15
minut10
minutSkładniki
4 marchewki
2 ząbki czosnku
50 g orzechów włoskich lub laskowych
łyżka octu ryżowego
1 – 2 łyżki oleju sezamowego
łyżka prażonego sezamu + do podania
opcjonalnie trochę sosu sojowego
sól i pieprz
świeża natka pietruszki
Przygotowanie
- Marchewki obierz, umyj, pokrój w kawałki i ugotuj w osolonej wodzie, nie muszą być bardzo miękkie, odstaw do wystudzenia.
- W blenderze najpierw zmiksuj orzechy z czosnkiem i sezamem, dodaj marchewkę oraz pozostałe składniki i zmiksuj do konsystencji pasty.
- W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
- Podawaj pastę retinolową z pieczywem i natką pietruszki, posypaną sezamem, możesz też dodatkowo oprószyć czarnym pieprzem.
Uwagi
- Jeśli chcesz zrobić sałatkę, surowe marchewki pokrój w paski julienne, a z reszty składników zrób dressing. Możesz wtedy dodać trochę soku z limonki i w razie potrzeby coś do dosłodzenia – cukier, ksylitol, syrop z agawy.