Niewiele jest tak uniwersalnych oraz wszechstronnych potraw jak sałatki. Nie dość, że mogą być samodzielną przekąską, przystawką lub dodatkiem do dań głównych, to można przygotować je z najróżniejszych składników, dodatków i ich połączeń. Nasza propozycja idzie jednak w stronę śródziemnomorską. To kuchnia, która opiera się na świeżych składnikach, warzywach, oliwie z oliwek oraz różnych, lokalnych serach. Halloumi jest serem pochodzącym z Cypru, popularnością ustępuje tylko serom typu feta. Także świetnie nadaje się do grillowania oraz smażenia. Do tego świeże warzywa, pestki granatu dla dodania chrupkości i dressing dla smaku. Sałatka ze smażonym halloumi świetnie smakuje w towarzystwie chlebka pita lub grzanek.
Narodowa potrawa cypryjska
Uważany za narodową specjalność oraz dobro narodowe Cypru, halloumi to półtwardy, niedojrzewający, solony ser. Wytwarza się go z mleka owczego albo z mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego, czasem z dodatkiem mięty, co nadaje mu posmaku świeżych ziół. Ma biały kolor oraz mleczny i słony smak z pikantniejszą, niekiedy lekko orzechową nutą. Jest łagodniejszy w smaku oraz mniej kwaśny niż feta.
Cypryjski ser halloumi posiada nadany przez Komisję Europejską status Chronionej Nazwy Pochodzenia, a także Chronione Oznaczenie Geograficzne. Oryginalny wytwarzany jest tylko z naturalnych składników i tylko na Cyprze. Po podgrzewaniu mleka z podpuszczką, uformowaniu powstałego skrzepu oraz moczeniu w solance, poddawany jest procesowi suszenia. Dzięki tym czynnikom ma charakterystyczny smak oraz strukturę.
Jak wykorzystać i czy ser halloumi jest zdrowy?
Halloumi ma wysoką temperaturę topnienia i jest elastyczny, ale nie rozpuszcza się pod wpływem ciepła tak jak inne sery, zachowując sprężystą konsystencję. Dlatego często wykorzystuje się grillowany lub smażony ser halloumi. Po obróbce termicznej z wierzchu nabiera chrupkości, a miękki środek się ciągnie. W takiej formie czy na surowo jest świetnym dodatkiem do sałatek i różnych potraw, ale też do kanapek, dobrze komponuje się także z różnymi sosami czy pastami. Jednak należy uważać z dodatkami i przyprawami, bo zawiera sporo soli. Smak wynika także z około 40 procentowej zawartości tłuszczu w suchej masie, dlatego też zaleca się spożywać go z umiarem.
Halloumi zawiera wiele cennych składników odżywczych. Jest źródłem sporej dawki białka, minerałów takich jak magnez i wapń oraz witamin A i B, ma przy tym niską zawartość laktozy. Zawartość białka w połączeniu ze słonym smakiem sprawia, że jest alternatywą dla mięsa w potrawach wegetariańskich. Nie zawiera jednak błonnika pokarmowego i witaminy C, więc dobrze łączyć go z warzywami i owocami dla uzyskania pełnowartościowych posiłków.
Sałatka ze smażonym serem halloumi
Kategoria: sałatkiStopień trudności łatwy6
porcje30
minutSkładniki
250 g sera halloumi
sałata liściowa lub rzymska – około pół główki
garść rukoli
1 cebula czerwona
1 średni ogórek szklarniowy
6 – 8 pomidorków koktajlowych
pestki z połowy 1 granatu
oliwa z oliwek – 2 łyżki
- Dressing:
2 – 3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżka soku z limonki
łyżeczka miodu płynnego
szczypta suszonego oregano
opcjonalnie rozgnieciony ząbek czosnku lub trochę sproszkowanego
sól i czarny pieprz do smaku
Przygotowanie
- Składniki dressingu wymieszaj w miseczce.
- Sałatę oraz rukolę umyj i dokładnie odsącz, sałatę porwij w kawałki.
- Pomidorki umyj i przekrój na połówki.
- Ogórka pokrój w plasterki, cebulę w piórka.
- Ser halloumi pokrój w plastry grubości około 1 cm.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek i smaż plastry sera na każdej ze stron, aż uzyskają rumiany kolor, odłóż je, żeby nieco odpoczęły.
- Do miski włóż sałatę, ogórka, pomidorki, cebulę oraz rukolę, polej dressingiem i ostrożnie wymieszaj łyżkami do sałatek.
- Posyp pestkami granatu, na wierzchu ułóż usmażony ser halloumi.
Uwagi
- Proporcje i ilości składników sałatki możesz dostosować do własnych gustów, dodając więcej ulubionych.
- Możesz też wykonać inny, ulubiony dressing.





