Kardamonki
Kardamonki
2025-10-01
Dutch baby
Dutch baby
2025-10-13

Sałatka ze smażonym serem halloumi

Niewiele jest tak uniwersalnych oraz wszechstronnych potraw jak sałatki. Nie dość, że mogą być samodzielną przekąską, przystawką lub dodatkiem do dań głównych, to można przygotować je z najróżniejszych składników, dodatków i ich połączeń. Nasza propozycja idzie jednak w stronę śródziemnomorską. To kuchnia, która opiera się na świeżych składnikach, warzywach, oliwie z oliwek oraz różnych, lokalnych serach. Halloumi jest serem pochodzącym z Cypru, popularnością ustępuje tylko serom typu feta. Także świetnie nadaje się do grillowania oraz smażenia. Do tego świeże warzywa, pestki granatu dla dodania chrupkości i dressing dla smaku. Sałatka ze smażonym halloumi świetnie smakuje w towarzystwie chlebka pita lub grzanek.

Narodowa potrawa cypryjska

Uważany za narodową specjalność oraz dobro narodowe Cypru, halloumi to półtwardy, niedojrzewający, solony ser. Wytwarza się go z mleka owczego albo z mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego, czasem z dodatkiem mięty, co nadaje mu posmaku świeżych ziół. Ma biały kolor oraz mleczny i słony smak z pikantniejszą, niekiedy lekko orzechową nutą. Jest łagodniejszy w smaku oraz mniej kwaśny niż feta.

Cypryjski ser halloumi posiada nadany przez Komisję Europejską status Chronionej Nazwy Pochodzenia, a także Chronione Oznaczenie Geograficzne. Oryginalny wytwarzany jest tylko z naturalnych składników i tylko na Cyprze. Po podgrzewaniu mleka z podpuszczką, uformowaniu powstałego skrzepu oraz moczeniu w solance, poddawany jest procesowi suszenia. Dzięki tym czynnikom ma charakterystyczny smak oraz strukturę.

Jak wykorzystać i czy ser halloumi jest zdrowy?

Halloumi ma wysoką temperaturę topnienia i jest elastyczny, ale nie rozpuszcza się pod wpływem ciepła tak jak inne sery, zachowując sprężystą konsystencję. Dlatego często wykorzystuje się grillowany lub smażony ser halloumi. Po obróbce termicznej z wierzchu nabiera chrupkości, a miękki środek się ciągnie. W takiej formie czy na surowo jest świetnym dodatkiem do sałatek i różnych potraw, ale też do kanapek, dobrze komponuje się także z różnymi sosami czy pastami. Jednak należy uważać z dodatkami i przyprawami, bo zawiera sporo soli. Smak wynika także z około 40 procentowej zawartości tłuszczu w suchej masie, dlatego też zaleca się spożywać go z umiarem.

Halloumi zawiera wiele cennych składników odżywczych. Jest źródłem sporej dawki białka, minerałów takich jak magnez i wapń oraz witamin A i B, ma przy tym niską zawartość laktozy. Zawartość białka w połączeniu ze słonym smakiem sprawia, że jest alternatywą dla mięsa w potrawach wegetariańskich. Nie zawiera jednak błonnika pokarmowego i witaminy C, więc dobrze łączyć go z warzywami i owocami dla uzyskania pełnowartościowych posiłków.

Sałatka ze smażonym serem halloumi

Kategoria: sałatkiStopień trudności łatwy
Porcje

6

porcje
Czas przygotowania

30

minut

Składniki

  • 250 g sera halloumi 

  • sałata liściowa lub rzymska – około pół główki 

  • garść rukoli

  • 1 cebula czerwona

  • 1 średni ogórek szklarniowy

  • 6 – 8 pomidorków koktajlowych

  • pestki z połowy 1 granatu

  • oliwa z oliwek – 2 łyżki

  • Dressing:
  • 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

  • 1 łyżka soku z limonki

  • łyżeczka miodu płynnego

  • szczypta suszonego oregano

  • opcjonalnie rozgnieciony ząbek czosnku lub trochę sproszkowanego

  • sól i czarny pieprz do smaku

Przygotowanie

  • Składniki dressingu wymieszaj w miseczce.
  • Sałatę oraz rukolę umyj i dokładnie odsącz, sałatę porwij w kawałki.
  • Pomidorki umyj i przekrój na połówki.
  • Ogórka pokrój w plasterki, cebulę w piórka.
  • Ser halloumi pokrój w plastry grubości około 1 cm.
  • Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek i smaż plastry sera na każdej ze stron, aż uzyskają rumiany kolor, odłóż je, żeby nieco odpoczęły.
  • Do miski włóż sałatę, ogórka, pomidorki, cebulę oraz rukolę, polej dressingiem i ostrożnie wymieszaj łyżkami do sałatek.
  • Posyp pestkami granatu, na wierzchu ułóż usmażony ser halloumi.

Uwagi

  • Proporcje i ilości składników sałatki możesz dostosować do własnych gustów, dodając więcej ulubionych.
  • Możesz też wykonać inny, ulubiony dressing.