Suszone pomarańcze
2023-12-18
Pieczona karkówka
2023-12-18

Sernik ze skórką pomarańczy i polewą czekoladową

Sernik należy do jednych z najpopularniejszych ciast na świecie. Szczególnie chętnie sięga się po niego w okresie Świąt. Najlepsza wersja to tradycyjny, pieczony. Jest delikatny, puszysty i słodki, z charakterystycznym posmakiem sera. To jest ciasto dość kaloryczne, ale u miłośników słodyczy przeważają walory smakowe. Nasza propozycja to sernik z polewą czekoladową przygotowany w piekarniku powietrznym Starlyf Air Oven. To urządzenie działa podobnie jak frytkownica beztłuszczowa, ale też nagrzewa się szybciej niż piekarnik.

Jako ciekawostkę można dodać, że serniki były znane już w starożytności. Jednak największą popularność zdobyły dopiero w XIX wieku, od kiedy to zaczęło powstawać dużo różnych przepisów. Ponieważ podstawowy składnik tego ciasta to ser twarogowy, jest źródłem witamin A i D, białka oraz wapnia i innych minerałów. Niestety ma wysoki poziom kaloryczności i zawartości cukru oraz cholesterolu.

Sernik ze skórką pomarańczy i polewą czekoladową

Stopień trudności łatwy
Porcje

8-10

porcje
Czas przygotowania

50

minut
Czas gotowania

30

minut

Składniki

  • 0,5 kg sera twarogowego półtłustego (lub sernikowego)

  • 100 g cukru (opcjonalnie cukier puder)

  • 1 budyń wanilinowy bez cukru

  • pół kostki margaryny (opcjonalnie masła)

  • 4 jajka

  • skórka starta z 1 pomarańczy

  • opcjonalnie rodzynki

  • tabliczka czekolady (gorzka lub mleczna wedle upodobania)

  • olej roślinny

Przygotowanie

  • Zmiksuj cukier, margarynę, żółtka i cukier wanilinowy.
  • Stopniowo dodawaj ser i miksuj powoli.
  • Doda skórkę pomarańczową oraz budynie i wymieszaj masę.
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Dodawaj białka stopniowo do masy serowej delikatnie mieszając.
  • Ciasto przełóż do posmarowanej olejem blasze mieszczącej się w piekarniku.
  • Piecz we piekarniku powietrznym Air Oven nagrzanym do temperatury 180ºC w trybie pieczenia 30 minut.
  • Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik na godzinę żeby nie opadł.
  • Czekoladę rozpuść na kąpieli wodnej i polej nią sernik po wystygnięciu.

Uwagi

  • Możesz wykonać szybki spód do sernika z pokruszonych herbatników z łyżką rozpuszczonego masła.