
Wiosenna sałatka z rzodkiewką i jajkiem
2025-04-24
Risotto ze szparagami
2025-04-29Koktajle i smoothie, czyli miksowane napoje na bazie owoców albo warzyw. Do pierwszych wykorzystuje się mleko, jogurt, maślankę czy kefir. Do drugich wodę i kruszony lód, dlatego są uznawane za zimny napój i chętnie serwowane latem. To, co jest zaletą obydwu to fakt, że można przygotować je z ulubionych składników, a także miksować ze sobą różne. Zależnie od tego, jakich użyjemy, napój może być bardziej sycący albo orzeźwiający. Smoothie bywają przygotowywane z mrożonych owoców, wtedy świetnie sprawdza się blender. I taka jest nasza propozycja, czyli smoothie z mrożonych malin oraz borówek. Choć nie należą do tej samej rodziny, to obie są roślinami jagodowymi. Do tego bardzo zdrowymi.
Maliny – właściwości
Maliny występują w Europie, Ameryce Północnej oraz w Azji w klimacie umiarkowanym. Ich cenne właściwości znano i doceniano już w starożytności, wykorzystywano w celach odżywczych oraz leczniczych. Rosną nie tylko w ogrodach, ale też dziko w zaroślach i lasach. Istnieje ponad 200 gatunków, ale najbardziej popularne są odmiany czerwone, dla odróżnienia nazywane właściwymi.
Zachwycają walorami smakowymi, są pyszne, aromatyczne i soczyste, ale też bardzo zdrowe. Maliny wykazują właściwości prozdrowotne oraz lecznicze i są niskokaloryczne. Dostarczają wielu wartości i składników odżywczych. Są źródłem witamin, między innymi C i z grupy B, minerałów takich jak żelazo, magnez, potas i wapń, a także błonnika, fitamin, antyoksydantów polifenoli oraz kwasów organicznych. Co ciekawe, działanie wspierające odporność mają barwniki antocyjany, którym maliny zawdzięczają swój kolor.
Borówki – właściwości
Spośród wielu odmian, najbardziej popularna jest borówka wysoka, zwana amerykańską, która właśnie z Północnej Ameryki pochodzi. Jako roślina uprawna oraz handlowa hodowana jest dopiero od XX wieku tam i w kilkunastu krajach na świecie włącznie z Polską. W tej skali nasz kraj należy do największych producentów po Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Peru, Hiszpanii i Meksyku.
Te niewielkie, niebieskie jagody cenione są za smak, ale też liczne właściwości odżywcze, prozdrowotne i lecznicze. Naturalnie występują w nich duże ilości polifenoli o udowodnionym działaniu, którym zawdzięczają większość właściwości. Poza tym zawierają związki bioaktywne, liczne witaminy, w tym w sporej dawce witaminę C oraz związki i kwasy mineralne, błonnik oraz antyoksydanty. Ponadto są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny.
Smoothie z mrożonych malin i borówek
Kategoria: smoothie z mrożonych malin i borówek, smoothie, koktajl, nutri, blender, maliny, borówki, mrożone owoce, deser, blender kielichowy, przepisyStopień trudności łatwy4
porcje10
minutSkładniki
200 g mrożonych malin
200 g mrożonych borówek
1 banan pokrojony w kawałki
około 400 ml wody
opcjonalnie łyżka syropu klonowego lub miodu dla dosłodzenia
Przygotowanie
- Mrożone maliny oraz borówki włóż do blendera, zalej wodą i chwilę zmiksuj.
- Dodaj banana oraz resztę wody, opcjonalnie słodzik i zmiksuj.
Uwagi
- Po zmiksowaniu mrożonych owoców najpierw daj trochę mniej wody i w razie potrzeby dodaj więcej do konsystencji.